Фінансовий аналіз як інструмент антикризового управління діяльністю транспортних підприємств - Назаренко, Ярослава Ярославівна; Заяц, Ольга Василівна; Турпак, Тетяна Григорівна; Бойко, Наталія Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є дослідження ролі фінансового аналізу діяльності підприємства як інструменту антикризового управління діяльності транспортного підприємства та визначення основних напрямів його застосування для попередження і подолання кризових явищ. Для досягнення поставленої мети в ході дослідження було використано комплекс відомих наукових методів: методи узагальнення було використано для узагальнення теоретичних підходів до фінансового аналізу та антикризового управління, а також формування узагальнених висновків; метод порівняння було використано для зіставлення різних підходів до оцінки фінансового стану та визначення особливостей їх застосування для підприємств транспортної галузі; метод структурно-функціонального аналізу застосовано для дослідження системи фінансового аналізу як складової антикризового управління; системний підхід використано для розгляду фінансового аналізу як цілісної підсистеми антикризового управління транспортним підприємством. Крім того використано методи логічного узагальнення та аналізу, які дозволили сформувати обґрунтовані висновки щодо ефективності використання фінансового аналізу як інструменту антикризового управління. Результати. У роботі досліджено роль фінансового аналізу як інструменту антикризового управління. Визначено систему блоків основних показників оцінки фінансового стану транспортного підприємства для діагностики кризових явищ у їх діяльності. Обґрунтовано необхідність врахування галузевої специфіки для покращення виявлення кризових явищ діяльності транспортних підприємств. Висновки. Фінансовий аналіз є базовим інструментом антикризового управління транспортного підприємства. Він забезпечує своєчасну діагностику їх фінансового стану та виявляє негативні тенденції діяльності. Адаптація підсистеми фінансового аналізу до особливостей транспортного комплексу дозволить підвищити точність оцінки кризових процесів та обґрунтування управлінських рішень.