ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ОРГАНІЗАЦІЙНУ АРХІТЕКТУРУ ТА ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В УКРАЇНІ - Ніценко, Віталій Сергійович; Мірзоєва, Тетяна Володимирівна; Степасюк, Людмила Михайлівна; Мазур, Юлія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено вплив цифровізації на організаційну архітектуру та фінансові показники діяльності суб’єктів господарювання в Україні в умовах воєнного стану та необхідності прискореної адаптації до змінних ринкових умов. Обґрунтовано, що цифрова трансформація – автоматизація бізнес-процесів, хмарні сервіси, CRM, ERP, аналітика великих даних – є критичним чинником конкурентоспроможності: компанії, що активно інвестували в цифровізацію протягом 2020–2025 рр., демонструють вищу операційну ефективність та фінансову стійкість. Проаналізовано трансформацію організаційної архітектури підприємств: перехід від ієрархічних до мережевих і гнучких структур, децентралізацію прийняття рішень, формування кросфункціональних команд та появу нових ролей – Chief Digital Officer, Data Scientists, DevOps-інженерів, фахівців з кібербезпеки. Встановлено, що цифровізація скорочує управлінські рівні та трансформує організаційну культуру в бік відкритості до інновацій, водночас породжуючи виклики, пов’язані з опором змінам і збереженням людського капіталу. Досліджено вплив цифрових технологій на операційну ефективність і структуру витрат: автоматизація рутинних операцій забезпечує скорочення операційних витрат на 15–30%, а використання SaaS-моделей зміщує акцент з капітальних витрат на операційні. Виявлено позитивну динаміку фінансових показників цифровізованих підприємств – зростання виручки на 10–25%, покращення ROA, ROE та EBITDA margin, підвищення інвестиційної привабливості, якості управління грошовими потоками та фінансової стійкості. Визначено ключові бар’єри: дефіцит IT-кадрів, кіберризики, інфраструктурні обмеження, проблеми інтеграції legacy-систем, недостатня цифрова грамотність керівництва та регуляторна невизначеність. Зроблено висновок, що успішна цифрова трансформація потребує комплексного підходу, який поєднує технологічні інновації, організаційні зміни та розвиток людського капіталу, і є необхідною умовою сталого зростання фінансових результатів і конкурентоспроможності українських підприємств у довгостроковій перспективі.