Вплив корпоративної соціальної відповідальності на поведінку споживачів у сфері роздрібної торгівлі - Бурдяк, Олег Мирославович; Рейкін, Віталій Самсонович; Голодюк, Галина Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Посилення значення сталого розвитку та етичних методів ведення бізнесу на світових ринках значно підвищило актуальність дослідження впливу корпоративної соціальної відповідальності на поведінку споживачів у секторі роздрібної торгівлі, оскільки останні дедалі більше враховують соціальні та екологічні критерії при прийнятті рішень про купівлю. Метою дослідження є аналіз впливу ініціатив у сфері корпоративної соціальної відповідальності на поведінку споживачів у роздрібній торгівлі з акцентом на механізмах формування довіри, лояльності та процесах прийняття рішень на різних етапах взаємодії споживачів із роздрібними брендами. У процесі дослідження застосовано методи аналізу наукової літератури – для вивчення наявних наукових напрацювань із тематики, узагальнення та систематизації – для представлення результатів дослідження. У результаті дослідження встановлено, що корпоративна соціальна відповідальність набула статусу стратегічного елемента управління в роздрібній торгівлі та стала невіддільною частиною бізнес-процесів. Її реалізація охоплює формування стійких ланцюгів постачання, дотримання етичних принципів закупівель і забезпечення прозорої взаємодії із зацікавленими сторонами. З’ясовано, що поведінка споживачів у роздрібній торгівлі визначається не лише економічними чинниками, такими як ціна та якість, а й психологічними, емоційними та ціннісними факторами, серед яких корпоративна соціальна відповідальність відіграє все більшу роль. Наголошено, що корпоративна соціальна відповідальність суттєво сприяє формуванню довіри споживачів шляхом зменшення сприйманого ризику та підвищення впевненості в доброчесності роздрібних брендів, особливо коли ініціативи є послідовними та прозорими. Визначено, що на лояльність і повторні покупки істотно впливає ідентифікація споживачів із корпоративними цінностями, тоді як корпоративна соціальна відповідальність є чинником посилення емоційної прихильності до бренду та сприяє зростанню довгострокової залученості споживачів. Зазначено, що інтеграція корпоративної соціальної відповідальності у стратегії роздрібної торгівлі покращує як конкурентне позиціонування, так і залучення споживачів, особливо на ринках із високим рівнем соціальної свідомості. У висновках підкреслено, що корпоративна соціальна відповідальність є важливим багатовимірним детермінантом споживчої поведінки у секторі роздрібної торгівлі, який впливає на формування довіри, розвиток лояльності та процеси прийняття рішень. Її загальна ефективність залежить від стратегічної послідовності, прозорості та узгодженості з цінностями споживачів.