КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА В СИСТЕМІ КОМПЛЕМЕНТАРНОГО ПОЄДНАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ТА ЛОГІСТИЧНОЇ СТРАТЕГІЙ - Кошовий, Б.-П. О. (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено концептуальні засади забезпечення інформаційної безпеки суб’єктів підприємництва в контексті комплементарного поєднання маркетингової та логістичної стратегій. Розмежовано поняття «інформаційна безпека», «кібербезпека» та «захист інформації» як співвідношення цілого та його частин, де інформаційна безпека трактується як управлінсько-економічна конструкція, що оперує інформацією як стратегічним активом підприємства, а кібербезпека і захист інформації виступають її інструментальними підсистемами технічного та цифрового спрямування. Обґрунтовано, що комплементарна модель інтеграції маркетингу й логістики принципово відрізняється від паралельного та субординованого співіснування функцій і реалізується через спільні інформаційні потоки між CRM-, ERP- та WMS-системами, які водночас є найуразливішими каналами для кібератак з боку як зовнішніх, так і внутрішніх зловмисників. Здійснено класифікацію загроз інформаційній безпеці на перетині маркетингових і логістичних процесів за джерелом (внутрішні та зовнішні) та характером (технічні, організаційні, поведінкові), із виокремленням специфічних ризиків ланцюга постачання та маніпулювання маркетинговою аналітикою. Запропоновано концептуальну модель забезпечення інформаційної безпеки в інтегрованій маркетингово-логістичній системі, що спирається на принципи проактивності, багаторівневості й адаптивності та інтегрує стандарт ISO/IEC 27001, технології блокчейну для простежуваності транзакцій у ланцюгу постачання й штучного інтелекту для виявлення аномалій. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення, зокрема Закон України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах», Загальний регламент ЄС про захист даних (GDPR) та директиви NIS2 і DORA. Розкрито специфіку забезпечення інформаційної безпеки українських підприємств в умовах воєнного стану та євроінтеграції з урахуванням статистики кіберінцидентів CERT-UA за 2024 рік, яка засвідчила зростання їх кількості на 69,8 відсотка порівняно з попереднім роком.