Місце органічного виробництва в цілях сталого розвитку - Міненко, Софія Іванівна; Дуюнова, Тетяна Василівна; Божидай , Ірина Ігорівна; Протас, Володимир (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Сталий розвиток є однією з ключових концепцій сучасного суспільства, що спрямована на забезпечення гармонійного співіснування економічного зростання, соціального добробуту та збереження природного середовища. У цьому контексті органічне виробництво відіграє важливу роль, оскільки його принципи відповідають основним засадам сталого розвитку. На тлі зростання глобальних екологічних проблем, таких як зміна клімату, деградація ґрунтів та забруднення водних ресурсів, органічне виробництво стає перспективною альтернативою традиційним методам господарювання. Воно сприяє збереженню природних ресурсів, підвищенню родючості ґрунтів і зменшенню негативного впливу сільського господарства на екосистеми. Крім того, органічна продукція користується дедалі більшим попитом серед споживачів, що робить цей сектор важливим для економічного розвитку. Метою дослідження є визначення місця органічного виробництва в досягненні цілей сталого розвитку, зокрема його впливу на екологічну стійкість, економічну ефективність та соціальну відповідальність. Для досягнення поставленої мети використано міждисциплінарний підхід, що включає аналіз наукових публікацій, статистичних даних та практичного досвіду впровадження органічного виробництва. Методологія дослідження базується на використанні порівняльного аналізу, системного підходу та моделювання потенційних сценаріїв розвитку. Органічне виробництво має значний потенціал для сприяння досягненню цілей сталого розвитку. Воно є важливою складовою сталого розвитку, що поєднує економічні інтереси із соціальною відповідальністю та екологічною безпекою.