Концептуальні підходи до забезпечення перспектив розвитку агротуризму - Ерфан, Віталій Йосипович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування концептуальних підходів до забезпечення перспектив розвитку агротуризму в сільській місцевості. Зазначається, що в сучасній економічній системі наразі відбуваються трансформаційні зміни, насамперед під впливом зовнішніх екстерналій, спричинених як Covid-19, так і катастрофічними наслідками повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Їх непередбачуваність та складність вирішення вимагають використання нових підходів до формування ефективного функціонування господарського комплексу країни та її регіонів з окресленням стратегічних перспектив зростання в будь-якій сфері чи виді економічної діяльності. У цьому контексті виникає потреба у формуванні стратегій розвитку та визначенні концептуальних підходів у сфері бізнесу та підприємництва, де значну роль відіграють його позиціонування на споживчому ринку та сформовані конкурентні переваги, що визначатимуть цільовий напрямок діяльності організації, виконання певних завдань, успіх та прибутковість компанії. Методи дослідження. Доцільність визначається розглядом різних підходів, які, ґрунтуючись на концептуальних принципах, дозволяють реалізувати окреслені цілі щодо перспектив розвитку агротуризму. Концептуальною основою розвитку сільських територій та, зокрема, сфери агротуризму є розгляд та використання кластерного підходу, який дозволяє формувати ефективну взаємодію та створювати передумови для формування цілісного туристичного продукту, підвищення конкурентних переваг локальних (сільських) територій, забезпечення їх перспективного розвитку, а також екологічного (зеленого) підходу, орієнтованого на охорону, збереження та розширене відтворення природних екосистем, раціональне використання природно-ресурсного потенціалу території. Значним для забезпечення перспектив розвитку агротуризму є розгляд підходу з окресленням регіонального бренд-менеджменту, за яким формується іміджева складова збалансованого розвитку території (регіону). Підкреслюється важливість інтеграційного підходу, який поєднує інтереси у взаємозалежності аграрного сектору, переробної промисловості та надання туристичних послуг. Результати. Ключовою основою концепції розвитку агротуризму є децентралізаційний підхід, сформований як управлінський принцип, за яким розширюються компетенції місцевих органів влади, зокрема нині об’єднаних територіальних громад. Висновки. Використання досліджених взаємодоповнюючих підходів стає все більш актуальним, що забезпечить перспективи розвитку сектору агротуризму та сільських територій.