Мерчандайзинг нематеріальних послуг у digital-середовищі: стратегії бренд-позиціонування та підвищення конверсії - Рожко, Віктор Іванович; Степанова, Віра Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета статті полягає у дослідженні специфіки застосування інструментів мерчандайзингу до нематеріальних послуг в умовах цифрового середовища, а також у розробці та обґрунтуванні стратегій бренд-позиціонування й підвищення конверсії на прикладі авторського теоретично змодельованого проєкту онлайн-школи англійської мови. Зазначений проєкт було розроблено автором як концептуальну модель потенційного бізнесу, що слугує основою для наукового аналізу можливостей, обмежень і ризиків впровадження відповідних маркетингових рішень у реальних умовах. Методологічною основою роботи є системний аналіз наукової літератури з питань digital-маркетингу, мерчандайзингу послуг і бренд-менеджменту, метод кейс-стаді (аналіз авторського теоретично змодельованого проєкту онлайн-школи), контент-аналіз посадкових сторінок і воронок продажів провідних гравців ринку онлайн-освіти, а також порівняльний аналіз показників конверсії до та після гіпотетичного впровадження запропонованих стратегічних рішень. Результати дослідження засвідчили, що класичні принципи мерчандайзингу, такі як: експозиція продукту, управління простором, формування споживчого маршруту – піддаються успішній трансформації у цифровий формат через відповідні інструменти: UX/UI-проєктування, архітектуру інформації, персоналізовані рекомендаційні алгоритми та мультиканальну присутність бренду. На прикладі проєкту онлайн-школи англійської мови доведено, що послідовне впровадження цифрового мерчандайзингу потенційно підвищує показник конверсії відвідувачів сайту у зареєстрованих учнів на 23–31%, а рівень утримання аудиторії – на 17%. Встановлено, що ключовими детермінантами ефективного бренд-позиціонування у сфері освітніх послуг є довіра до викладачів, соціальні докази (відгуки, кількість випускників), прозорість навчального процесу та емоційна ідентифікація з цінностями бренду. Висновки підтверджують необхідність формування окремої методологічної бази для мерчандайзингу нематеріальних послуг у digital-середовищі, що принципово відрізняється від традиційних роздрібних підходів і потребує інтеграції маркетингових, психологічних та UX-компетентностей.