Аналіз ефективності бухгалтерських інновацій у зменшенні витрат та збільшенні доходів компаній - Костенко, Юрій Олексійович; Бойко, Анна Павлівна; Денчук, Антон Павлович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Актуальність дослідження зумовлюється необхідністю впровадження бухгалтерських інновацій для зменшення витрат та підвищення прибутковості підприємств в умовах економічної нестабільності. У статті розглядається вплив автоматизації облікових процесів, використання штучного інтелекту та хмарних технологій на ефективність управління витратами й фінансові результати компаній. Визначається значення новітніх технологій у підвищенні точності обліку, зменшенні кількості помилок і забезпеченні прозорості фінансової звітності, що є критичним для прийняття управлінських рішень. Метою статті є аналіз ефективності бухгалтерських інновацій у контексті їх впливу на зниження операційних витрат та підвищення прибутковості підприємств. Дослідження здійснено на основі кількісного аналізу результатів опитування фінансових директорів і бухгалтерів компаній, які вже впровадили автоматизовані облікові системи. Методологія дослідження передбачає опитування з використанням Google Forms, яке складалося з двох частин: оцінки змін в операційних витратах до і після автоматизації та аналізу впливу цих змін на основні фінансові показники. Використано порівняльний аналіз отриманих даних для виявлення тенденцій щодо ефективності впровадження інноваційних рішень. Результати дослідження показують, що автоматизація облікових процесів призводить до значного скорочення витрат на обробку даних, зменшення кількості помилок у звітності та підвищення загальної продуктивності. Після автоматизації середній дохід компаній збільшився, а операційні витрати зменшилися, що свідчить про позитивний вплив інновацій на рентабельність підприємств. У висновках підкреслюється, що впровадження інноваційних технологій у бухгалтерський облік є важливим фактором для оптимізації фінансового управління та забезпечення довгострокової стійкості підприємств. Перспективи подальших досліджень передбачають аналіз впливу новітніх технологій, таких як штучний інтелект і великі дані, на стратегічне планування та управління витратами.