ЗАРУБІЖНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ФІСКАЛЬНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НЕРІВНОСТІ ДОХОДІВ ТА БАГАТСТВА ЯК ОРІЄНТИР ДЛЯ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Валігура, Тетяна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено зарубіжний інструментарій фіскального регулювання нерівності доходів та багатства й окреслено можливості його врахування в податковій політиці України. Актуальність теми зумовлена значним розшаруванням українського суспільства за рівнем доходів і майна, що поглиблюється в умовах повномасштабної війни, а також потребою адаптації національної фіскальної системи до стандартів Європейського Союзу в контексті набуття Україною статусу держави-кандидата. Мета дослідження полягає у верифікації сформованих фіскальних імперативів зниження нерівності позитивною світовою практикою та обґрунтуванні напрямів реформування вітчизняного податкового інструментарію. Проаналізовано рівень мінімальної заробітної плати як базового соціального стандарту в країнах – членах ЄС та країнах-кандидатах, де Україна має найнижчий законодавчо затверджений показник. Розглянуто середні та найвищі законодавчо встановлені ставки персонального прибуткового податку в країнах ОЕСР, що засвідчує переважання прогресивних шкал оподаткування доходів громадян і наявність неоподатковуваного мінімуму. Окрему увагу приділено оподаткуванню спадщини й дарування, диференційованим ставкам податку на додану вартість, податку на чисте багатство та рівню відповідальності за порушення податкового законодавства на прикладі досвіду США. За результатами зіставлення обґрунтовано доцільність запровадження в Україні прогресивного оподаткування доходів фізичних осіб із нульовою ставкою на рівні фактичного прожиткового мінімуму, диференціації ставок податку на спадщину за ступенем споріднення, поширення знижених ставок ПДВ на продукти харчування та поступового посилення податкового контролю. Зроблено висновок, що механізми світової фіскальної практики є цінним орієнтиром для формування власних підходів зменшення нерівності з урахуванням соціально-економічного становища держави.