ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ОНОВЛЕННЯ ПАРКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ТЕХНІКИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПРОМИСЛОВОГО БУДІВНИЦТВА - Лопатка, Сергій; Лопатка, Оксана (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено економічну ефективність оновлення парку будівельної техніки на підприємствах промислового будівництва в умовах воєнної економіки та підготовки до повоєнного відновлення України. Обґрунтовано, що ефективність оновлення визначається не ціною придбання окремої машини, а сукупною вартістю володіння на горизонті її життєвого циклу, дисконтованою за ставкою, яка адекватно відображає інфляційні та воєнні ризики. Проаналізовано співвідношення статичних і динамічних методів інвестиційної оцінки та доведено, що простий строк окупності в умовах двозначної інфляції систематично спотворює управлінські рішення, тоді як показники чистої теперішньої вартості, внутрішньої норми дохідності, дисконтованого строку окупності та сукупної вартості володіння забезпечують економічно коректнішу основу вибору. Розглянуто моделі оптимального моменту заміни техніки, зокрема модель Терборга–Діна та модель мінімуму середніх сукупних витрат, а також вплив фізичного й морального зносу на продуктивність машин. Висвітлено особливості амортизаційної політики підприємств відповідно до національних положень бухгалтерського обліку та податкового законодавства, включно з можливістю прискореної амортизації під час воєнного стану. Здійснено аналіз динаміки промислового будівництва в Україні впродовж 2020–2025 років, структури капітальних інвестицій та потенційного попиту на техніку в контексті програм повоєнного відновлення. Виконано порівняння форм фінансування оновлення — прямої закупівлі, банківського кредитування, фінансового та операційного лізингу, державної програми пільгового кредитування, а також ринку вживаної й відновленої техніки. Оцінено вплив простоїв, коефіцієнта технічної готовності та паливної ефективності на рентабельність підрядника. Запропоновано авторську гібридну стратегію оновлення парку для підприємств середнього масштабу з визначенням конкретних бенчмарків прийняття управлінських рішень.