ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ЦИВІЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА В УКРАЇНІ - Лопатка, Сергій; Лопатка, Оксана (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено інвестиційне забезпечення розвитку матеріально-технічної бази цивільного будівництва в Україні в умовах повномасштабної війни та європейської інтеграції. Виявлено структурну аномалію галузевого фінансування: у 2024 році капітальні інвестиції в економіку зросли на 35,1 % і сягнули 534,4 млрд грн, проте 71 % освоєно за рахунок власних коштів підприємств, тоді як іноземні інвестиції становили лише 0,1 %, а безпосередньо у будівництво спрямовано 7,8 % загального обсягу. Обґрунтовано, що така модель самофінансування фізично не співмірна з потребами відбудови, які за п’ятою оцінкою Світового банку (RDNA5) для житлового сектору наближаються до 90 млрд доларів, а для всієї економіки сягають майже 588 млрд доларів. Проаналізовано матеріально-технічну базу будівельного підприємства як економічну категорію та доведено, що офіційний показник зносу основних засобів галузі (36 % за 2016 рік) маскує критичну зношеність активної частини виробничого парку, реальний стан якого приховано через припинення галузевої статистики у воєнний період. Розкрито регіональну диференціацію житлового будівництва з концентрацією у Київській, Львівській та Одеській областях і фактичним випаданням прифронтових регіонів. Оцінено інструменти державної політики — пільгову іпотеку «єОселя», переорієнтовану на первинний ринок, та реформу містобудівного контролю через створення ДІАМ. Розглянуто європейські механізми мобілізації капіталу (Ukraine Investment Framework, EIB, EBRD, KfW) і перехід на Єврокоди як умову допуску зовнішнього фінансування. Запропоновано гарантійно-гібридну, євроінтегровану та технологічно випереджальну модель інвестиційного забезпечення, що поєднує стимулювання внутрішнього попиту, розподіл воєнних ризиків через міжнародні гарантії та технологічну модернізацію бази засобами модульного будівництва й BIM-технологій.