Дослідження впливу інтернет-технологій на розвиток електронної комерції та онлайн-торгівлі - Черняк, Валентин Васильович; Дзюбенко, Любов Миколаївна; Чередниченко, Вікторія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено вплив інтернет-технологій на розвиток електронної комерції та онлайн-торгівлі, що є актуальним у контексті глобальної цифровізації економіки та посилення конкуренції на міжнародних ринках. Встановлено, що впровадження інноваційних рішень у бізнес-моделі сприяє підвищенню ефективності взаємодії між платформами та споживачами, розширенню географії послуг і вдосконаленню користувацького досвіду. Наголошено на основних викликах, таких як кіберзагрози, технічні проблеми, необхідність забезпечення прозорості транзакцій та відповідність міжнародним стандартам захисту даних. Метою дослідження є визначення основних тенденцій використання інтернет-технологій в електронній комерції, аналіз ризиків та розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності функціонування електронних платформ у глобальному середовищі. У роботі застосовано методи системного та порівняльного аналізу, що дало змогу оцінити інноваційні практики провідних електронних платформ та визначити механізми інтеграції цифрових рішень для забезпечення конкурентних переваг на світовому ринку. У результатах дослідження виявлено, що використання технологій штучного інтелекту, хмарних обчислень, алгоритмів персоналізації та блокчейн-рішень підвищує гнучкість електронних платформ, автоматизує обробку запитів і посилює безпеку транзакцій. Доведено, що використання омніканальних стратегій взаємодії та локалізація сервісів сприяють зміцненню довіри клієнтів і підвищенню їхньої лояльності. У висновках зазначено, що впровадження інтернет-технологій повинно передбачати інтеграцію систем управління логістикою, підвищення рівня персоналізації обслуговування та адаптацію бізнес-процесів до потреб глобальних ринків. Перспективи подальших досліджень стосуються вивчення впливу технологій метавсесвіту на цифровий досвід купівель, удосконалення алгоритмів штучного інтелекту для забезпечення гнучкості онлайн-бізнесу та розробки етичних підходів до використання персональних даних.