TINY TEAMS: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ТА УЗГОДЖЕННЯ РЕСУРСІВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Хлебинська, Олександра; Салоїд, Станіслав (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено феномен переходу сучасного організаційного дизайну від традиційних ієрархій та стандартних agile-структур до формату «крихітних команд» (Tiny Teams) - ультрамобільних крос-функціональних одиниць чисельністю 2-4 фахівці. Актуальність дослідження зумовлена потребою забезпечення гіпергнучкості підприємств в умовах BANI-світу. Проаналізовано механізми децентралізації управління та узгодження ресурсів у фіджитал-середовищі. Наукова новизна полягає у концептуалізації моделі «AI-асистивності», де штучний інтелект виступає імпліцитним учасником мікрокоманди, що трансформує парадигму Self-management 4.0. Обґрунтовано перехід від дозвільного до протокольного (API) доступу до ресурсів. Наведено приклади імплементації мікроструктур в українському бізнес-середовищі (mil-tech та IT), що демонструють високу резилієнтність в умовах невизначеності.