Організаційно-економічний механізм забезпечення комплементарності стратегії маркетингу та логістики автотранспортного підприємства в умовах війни і повоєнний період - Герило, Володимир Ярославович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розроблено організаційно-економічний механізм забезпечення комплементарності стратегій маркетингу та логістики автотранспортного підприємства, орієнтований на воєнні та повоєнні умови господарювання. Війна спричинила стійкий дисбаланс між маркетинговою та логістичною підсистемами: різке звуження ринків трансформувало структуру попиту й географію перевезень, тоді як логістичні системи зіткнулися з дефіцитом палива, руйнуванням інфраструктури та зростанням витрат. Унаслідок цього між стратегічними рішеннями щодо позиціонування й обсягів обслуговування та фактичною спроможністю логістичних потужностей виникають розриви, які підвищують ризики невиконання зобов’язань і погіршують фінансові результати. Запропонований механізм виконує функцію інтегратора, що узгоджує підсистеми на рівні цілей, ресурсів і операційних рішень, формуючи єдиний контур планування, стандартизовані інформаційні потоки та узгоджені параметри оцінювання результатів. Керуючим параметром механізму слугує скоригований індекс комплементарності, який поєднує інтегральний індекс із коефіцієнтом збалансованості та пеналізує підприємства з домінуванням однієї складової. Описано систему суб’єктів, інформаційних потоків, координаційний, інформаційно-аналітичний, ресурсний і контрольний блоки, а також механізми вертикальної та горизонтальної взаємодії. Сформульовано динамічну модель зміни індексу комплементарності під впливом управлінських рішень і зовнішніх збурень, індекс стабільності середовища та сценарну модель із трьома режимами функціонування (кризовий, обмежена стабільність, повноцінне відновлення) і пороговими значеннями переходу. Подано восьмиетапний алгоритм упровадження механізму з кількісними контрольними точками. Доведено, що послідовне впровадження механізму підвищує адаптивну стійкість підприємства, ефективність логістичних процесів і маржинальність перевезень навіть за несприятливих зовнішніх умов.