Зниження собівартості обслуговування клієнтів через автоматизацію інтерфейсів - Нуштаєв, Дмитро Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Зростання витрат на обслуговування клієнтів, ускладнення комунікаційних каналів та посилення конкуренції на ринках актуалізують необхідність підвищення ефективності сервісних процесів і пошуку інструментів оптимізації витрат підприємств. У цих умовах особливого значення набуває використання цифрових технологій та інтелектуальних систем, здатних трансформувати традиційні підходи до організації взаємодії з клієнтами. Метою дослідження є обґрунтування впливу автоматизації інтерфейсів на рівень витрат на обслуговування клієнтів на основі аналізу операційних показників ефективності та фінансових результатів діяльності підприємств. У процесі дослідження використано методи аналізу ключових показників ефективності сервісних процесів, порівняльного аналізу, систематизації, узагальнення та структурно-логічного підходу, що дозволило встановити взаємозв’язок між рівнем цифровізації, операційною ефективністю та витратами підприємства. Інформаційну базу дослідження становлять аналітичні звіти міжнародних консалтингових і технологічних компаній та галузеві дослідження у сфері цифрової трансформації. У результаті дослідженнявизначено ключові фактори формування витрат обслуговування клієнтів в умовах цифровізації, обґрунтовано вплив інтелектуальних технологій на зниження операційних витрат через скорочення часу оброблення звернень, підвищення продуктивності персоналу та оптимізацію каналів комунікації. Доведено, що економічний ефект від впровадження цифрових рішень має накопичувальний характер і посилюється зі зростанням рівня їх інтеграції в бізнес-процеси. Висновки. Встановлено системний характер впливу цифровізації, що проявляється не лише в скороченні витрат, а й у зростанні доходів, підвищенні задоволеності клієнтів і конкурентоспроможності підприємств. Запропоновано матричний підхід до оцінювання впливу автоматизації інтерфейсів на витрати на обслуговування клієнтів, який поєднує інструменти цифрових технологій, операційні показники та фінансові результати діяльності. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їх використання для обґрунтування управлінських рішень щодо оптимізації витрат і підвищення ефективності сервісних процесів.