Аналіз впливу фінансово-економічних показників на прийняття стратегічних рішень в управлінському обліку - Мельник, Людмила Юріївна; Уманська, Вікторія Григорівна; Андрусяк, Василь Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні умови функціонування підприємств вимагають адаптації управлінських систем до швидких змін у ринковому середовищі, що зумовлює необхідність удосконалення методів управлінського обліку. Використання фінансово-економічних показників є одним з основних інструментів стратегічного управління, оскільки вони забезпечують інтеграцію інформаційних потоків та дають можливість ефективно реагувати на виклики, пов’язані з плануванням і контролем діяльності підприємств. Проте існують проблеми, пов’язані з відірваністю традиційних показників від стратегічних цілей, що створює потребу у формуванні нових підходів до їхнього аналізу. Метою дослідження є аналіз теоретичних засад і сучасних підходів до використання фінансово-економічних показників у системі управлінського обліку, виявлення основних проблем їхнього застосування в контексті стратегічного управління та розробка рекомендацій щодо вдосконалення інформаційного забезпечення управлінського обліку. У дослідженні використано загальнонаукові методи аналізу й синтезу, системного підходу, порівняльного аналізу, а також моделювання для формалізації взаємозв’язків між фінансово-економічними показниками та стратегічними цілями підприємства. Результати. У статті проаналізовано наявні підходи до оцінювання фінансово-економічних показників та виявлено їхні основні обмеження, такі як відірваність окремих блоків, недостатня інтеграція фінансових і нефінансових даних, низька оперативність та об’єктивність інформації. Запропоновано впровадження збалансованої системи показників як інструменту інтеграції даних для забезпечення стратегічного управління. Розроблено рекомендації щодо покращення інформаційного забезпечення управлінського обліку шляхом упровадження сучасних технологій аналізу даних і формалізації зв’язків між стратегічними цілями та результативними показниками. Висновки. Результати дослідження підтверджують необхідність трансформації наявних підходів до аналізу фінансово-економічних показників у контексті стратегічного управління.