Баланс людського капіталу та штучного інтелекту: використання ChatGPT у науковій комунікації - Сєнько, Олена; Гнатюк, Богдан (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Розвиток штучного інтелекту (ШІ) можна вважати черговим революційним процесом. Його поширення у всіх сферах людського життя — лише питання часу. Уже сьогодні існує безліч галузей, таких як наука, медицина, судноплавство, бізнес тощо, де ШІ використовується щодня. Крім того, як показано в цій роботі, штучний інтелект усе активніше застосовується студентами та вченими. Водночас, поряд із очевидними позитивними практиками та результатами, як-от автоматизація процесів, пришвидшення пошуку та виконання розрахунків, існують і негативні аспекти використання ШІ. У цій роботі ми проаналізували, чи має людський капітал достатньо навичок для правильного використання ШІ, та чи можна дійсно покладатися на нього у науковій комунікації, де надзвичайно важливими є точність і обґрунтованість. Мета: Провести експеримент та перевірити здатність ШІ, зокрема ChatGPT, генерувати відповіді, які відповідають вимогам наукового тексту. Оцінити здатність ШІ відтворювати текст, що наближається до наукового за стилем, структурою, а також відображає ідеї, тези та акценти автора оригінального тексту. На основі отриманих результатів провести аналіз необхідних навичок і вмінь людського капіталу для ефективного використання ШІ в рамках наукової комунікації. Методи: У дослідженні були використані методи математичного аналізу, застосування векторних обчислень для визначення схожості між текстами. Аналіз, класифікація та моделювання: оцінка ключових характеристик тексту для порівняння результатів генерації ChatGPT з оригінальним текстом. Результати: На основі проведеного експерименту отримано наочні дані щодо відповідності тексту, згенерованого ChatGPT, оригінальному тексту. Рівень схожості між текстами становив приблизно 50%. Проте ШІ не зміг відтворити більш якісний результат, що свідчить про обмеження у його здатності повноцінно передавати наукові ідеї. Висновки: Незважаючи на прогрес і розвиток ШІ, включаючи ChatGPT, слід критично ставитися до результатів, які він генерує. У рамках наукової комунікації все більше вчених і дослідників звертаються до допомоги ШІ. Однак людському капіталу необхідно формувати нові навички й уміння для правильного використання ШІ. У цій роботі наведено перелік необхідних компетенцій, які дозволять ефективно працювати з ChatGPT та іншими ШІ-технологіями.