ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ: ІНСТРУМЕНТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Романчукевич, Мар’яна Йосипівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти цифрової трансформації процесів управління проєктами за розвитку цифрової економіки. Обґрунтовано роль цифрових технологій у підвищенні ефективності проєктного менеджменту, автоматизації управлінських процесів, оптимізації використання ресурсів, удосконаленні комунікацій та забезпеченні оперативного ухвалення управлінських рішень. Систематизовано сучасні інструменти цифрової трансформації процесів управління проєктами, зокрема хмарні платформи, ERP- і CRM-системи, технології штучного інтелекту, Big Data, Business Intelligence, цифрові двійники, системи управління ризиками та засоби електронної взаємодії. Визначено п’ять ключових перспектив цифрової трансформації процесів управління проєктами вітчизняних підприємств, для кожної з яких окреслено основні завдання та інструменти реалізації. Доведено, що комплексне впровадження цифрових технологій сприятиме підвищенню ефективності реалізації проєктів, розвитку цифрових компетентностей персоналу, зміцненню стійкості підприємств до зовнішніх викликів та посиленню їх конкурентоспроможності. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованих підходів під час формування стратегій цифрової трансформації систем управління проєктами.