ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ КОМАНДНИМИ ЗМІНАМИ - Сабецька, Тетяна Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретико-прикладні засади управління командними змінами в сучасних умовах функціонування вітчизняних підприємств. Обґрунтовано актуальність формування ефективної системи управління командними змінами в умовах воєнних викликів, цифрової трансформації, зростання динамічності бізнес-середовища та необхідності забезпечення конкурентоспроможності підприємств. Узагальнено сучасні наукові підходи до трактування сутності управління змінами, командного менеджменту, управління знаннями та розвитку людського капіталу. Визначено місце управління командними змінами у системі стратегічного менеджменту підприємства. Систематизовано теоретичні засади управління командними змінами, які базуються на системному, процесному, поведінковому, компетентнісному та інтеграційному підходах. Запропоновано авторське визначення прикладних засад управління командними змінами та здійснено їх класифікацію за управлінською функцією, напрямом впливу, рівнем управління, інструментальним забезпеченням, часовим горизонтом, характером взаємодії та очікуваними результатами. Обґрунтовано практичне значення запропонованих підходів для підвищення адаптивності підприємств, ефективності командної взаємодії, розвитку людського капіталу та забезпечення успішної реалізації організаційних трансформацій. Визначено перспективні напрями подальших досліджень у сфері формування сучасного механізму управління командними змінами.