МЕХАНІЗМИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Яблонь, Володимир Дмитрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти формування механізмів антикризового управління підприємством за сучасних економічних викликів, спричинених воєнними діями, нестабільністю ринкового середовища та зростанням рівня економічних ризиків. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційного реагування на кризові явища до комплексної системи управління, орієнтованої на забезпечення економічної стійкості, адаптивності та безперервності функціонування підприємства. Запропоновано класифікацію механізмів антикризового управління на теоретичні та практичні. До теоретичних механізмів віднесено механізми стратегічної адаптації підприємства, управління економічною безпекою, забезпечення організаційної стійкості та інноваційно-цифрової трансформації. Практичні механізми представлені фінансово-стабілізаційним, логістично-операційним, кадрово-організаційним і маркетингово-комерційним напрямами управління. Для кожного механізму визначено його функціональне призначення та основні інструменти реалізації. Доведено, що комплексне застосування запропонованих механізмів сприяє мінімізації кризових ризиків, підвищенню конкурентоспроможності підприємства, зміцненню його економічної безпеки та створює передумови для стійкого розвитку.