Економічні аспекти розвитку інтелектуального капіталу підприємств в умовах цифрової трансформації - Котвицька, Наталія Миколаївна; Котвицький, Антон Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено економічні аспекти розвитку інтелектуального капіталу підприємств в умовах цифрової трансформації. Обґрунтовано зростання ролі людського, структурного та реляційного капіталу у формуванні економічної результативності підприємств під впливом поширення цифрових технологій. Проаналізовано динаміку використання підприємствами України цифрових інструментів у 2022–2024 рр., зокрема електронної комерції, ERP-, CRM- та BI-систем, технологій Big Data, хмарних обчислень і штучного інтелекту. Визначено основні тенденції зміни цифрової інтенсивності та цифрових компетентностей працівників. Здійснено порівняльний аналіз продуктивності інтелектуального капіталу, продуктивності праці та витрат на одного працівника за групами підприємств різного масштабу у 2020–2024 рр. Встановлено суттєві відмінності економічної результативності використання інтелектуального капіталу між великими, середніми, малими та мікропідприємствами. Обґрунтовано, що цифрова трансформація створює передумови для розвитку інтелектуального капіталу через підвищення цифрових компетентностей персоналу, удосконалення організаційних процесів, накопичення та використання інформаційних ресурсів, а також розширення цифрової взаємодії із зовнішніми контрагентами. Визначено основні напрями підвищення ефективності розвитку інтелектуального капіталу підприємств, пов’язані з розвитком цифрових компетентностей, інтеграцією цифрових технологій у бізнес-процеси, розвитком систем управління знаннями та посиленням цифрової взаємодії з клієнтами і партнерами. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання підприємствами для обґрунтування пріоритетів цифрової трансформації та підвищення ефективності використання інтелектуальних ресурсів.