Роль логістичних операцій у підвищенні ефективності логістичної галузі в Україні - Вербівська, Людмила Василівна; Смерека, Михайло Борисович; Дзюба, Тарас Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Дослідження присвячено аналізу стану логістичних операцій в Україні та розробці рекомендацій для підвищення їхньої ефективності в умовах сучасних викликів, таких як війна, економічна нестабільність, глобалізація та цифровізація. Метою статті є визначення основних факторів, що впливають на ефективність логістичних процесів, та обґрунтування інноваційних підходів до їхнього вдосконалення. У процесі дослідження використано системний підхід, що охоплює аналіз літературних джерел, оцінку поточного стану та ролі логістичних операцій в Україні, а також кількісні та якісні методи для оцінювання впливу інноваційних технологій на ефективність логістичних процесів. У результатах установлено, що основними викликами для логістичних операцій в Україні є руйнування транспортної інфраструктури, низький рівень цифровізації процесів, підвищення витрат на логістику та необхідність адаптації до змін зовнішнього середовища. Здійснено оцінку впливу інноваційних технологій, таких як штучний інтелект, системи управління транспортом та складськими операціями, які сприяють оптимізації бізнес-процесів, скороченню витрат і підвищенню точності прогнозування. Запропоновано комплекс рекомендацій, що охоплюють інтеграцію інновацій, модернізацію транспортної інфраструктури, створення логістичних хабів у західних регіонах України та адаптацію до глобальних екологічних стандартів. У дослідженні підкреслено важливість упровадження сучасних цифрових технологій та інфраструктурних реформ для забезпечення сталого розвитку логістичних операцій в Україні. У висновках зазначено, що реалізація запропонованих заходів дасть можливість підвищити ефективність галузі, зміцнити позиції України на міжнародному ринку логістичних послуг та забезпечити відповідність сучасним вимогам до сталого розвитку. У перспективі актуальними вбачаються дослідження екологічних аспектів логістики, а також створення інтегрованих моделей для оцінювання ефективності логістичних операцій.