Інтеграція блокчейн-технологій у процеси фінансового обліку та податкового аудиту - Роєва, Ольга Сергіївна; Цікало, Євген Іванович; Яцко, Максим Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У сучасних умовах цифрової трансформації глобальної економіки блокчейн-технології все більше інтегруються у фінансовий сектор, зокрема у сферу обліку та податкового аудиту. Завдяки децентралізованим системам, які забезпечують прозорість, незмінність даних і високу безпеку, блокчейн має значний потенціал для підвищення ефективності та надійності фінансових процесів. Водночас в Україні питання інтеграції блокчейну у фінансову систему є новим і недостатньо дослідженим, що робить тему статті особливо актуальною. Метою даного дослідження є аналіз принципів функціонування блокчейн-технологій та їхнього впливу на автоматизацію облікових процесів, підвищення прозорості та ефективності податкового аудиту. Для досягнення поставленої мети використовувалися методи порівняльного аналізу, систематизації наукової літератури, аналізу законодавчих ініціатив та практичного досвіду застосування блокчейну у фінансових системах різних країн. Крім того, застосовувались методи прогнозування щодо можливостей адаптації блокчейн-технологій до українських реалій. У результатах статті висвітлено основні принципи функціонування блокчейну, його вплив на автоматизацію облікових процесів, а також переваги використання цієї технології для податкового контролю, такі як прозорість, безпека, зменшення витрат та покращення точності даних. Було проаналізовано досвід впровадження блокчейну в США, країнах Європейського Союзу й Китаї, де ця технологія вже активно використовується для відстеження транзакцій, автоматизації звітності та аудиту в реальному часі. На основі цього досвіду розроблені рекомендації для України щодо впровадження блокчейну у фінансову систему. У висновках зазначається, що блокчейн має значний потенціал для покращення фінансового обліку та податкового аудиту через прозорість і безпеку даних. Однак для успішної інтеграції блокчейн-рішень в Україні необхідно розв’язати низку проблем, зокрема йдеться про регуляторні виклики, технологічну підготовленість та адаптацію до національних особливостей фінансової системи.