Оцінка впливу інноваційних методів управління на продуктивність персоналу в умовах невизначеності - Трифонова, Олена Василівна; Грошелева, Олена Геннадіївна; Баранець, Ганна Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення продуктивності персоналу в умовах економічної невизначеності, коли традиційні методи управління не дозволяють організаціям ефективно адаптуватися до зовнішніх викликів. Інноваційні методи управління, такі як гнучке управління, цифровізація процесів та адаптивне лідерство, можуть значно підвищити адаптаційну здатність організацій та їхніх співробітників. Це створює передумови для підтримання стабільної ефективності роботи та покращення загальної продуктивності в умовах зовнішньої нестабільності. Метою дослідження є визначення впливу інноваційних методів управління на продуктивність персоналу в умовах нестабільності, а також розробка науково обґрунтованих рекомендацій для їх впровадження. Особлива увага приділяється аналізу гнучких управлінських підходів, цифрових технологій, що впроваджуються в управлінські процеси, та адаптивного лідерства, яке дозволяє швидко реагувати на зміни зовнішнього середовища та підтримувати мотивацію працівників. Методи дослідження містять комплексний аналіз зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на мотивацію та продуктивність працівників. Аналіз базувався на сучасних наукових підходах, які дають змогу оцінити вплив інноваційних методів управління на ефективність персоналу в умовах нестабільності. Проведено також порівняльний аналіз між традиційними та інноваційними підходами для виявлення їх переваг у сучасних умовах. Результати дослідження свідчать про те, що впровадження інноваційних управлінських підходів сприяє підвищенню продуктивності працівників і зменшенню рівня стресу. Зокрема, гнучке управління та цифровізація процесів забезпечують організаціям можливість швидко адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі, що позитивно впливає на продуктивність праці. Адаптивне лідерство підтвердило позитивні результати у здатності працівників швидко реагувати на зміни й підтримувати високий рівень залученості до робочих процесів. У висновках дослідження підкреслюється, що впровадження інноваційних методів управління є вирішальним для підвищення продуктивності персоналу в умовах економічної нестабільності. Поєднання таких підходів, як гнучке управління, адаптивне лідерство та цифровізація, дає можливість забезпечити стійкість організацій до зовнішніх викликів іпокращити використання людських ресурсів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з аналізом впливу нових цифрових технологій, таких як штучний інтелект і автоматизація, на управлінські процеси та продуктивність у різних секторах економіки.