Поведінка споживачів вина: демографічні, соціальні та емоційні чинники у контексті сталого розвитку - Беженар , Інна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є вивчення профілю споживачів вина в контексті різноманітних факторів, що впливають на їхні вподобання та вибір цього продукту, зокрема, соціально-економічні та культурні характеристики. Для досягнення цієї мети здійснено аналіз наукових публікацій, що висвітлюють особливості поведінки споживачів вина, а також дослідження впливу таких чинників, як рівень доходу, освіти, віку та культурних уподобань. Методи дослідження включають аналіз публікацій у міжнародних наукових базах даних, зокрема Web of Science, а також використання міждисциплінарних підходів, включаючи економічні, соціологічні та психологічні аспекти. Вивчено не лише теоретичні, а й емпіричні роботи, що висвітлюють зміну споживацьких переваг щодо вина на основі соціальних, культурних і економічних факторів. Результати дослідження показують, що вибір споживачами вина визначається цілим рядом факторів, серед яких важливими є рівень освіти та доходу, а також культурні та соціальні вподобання. Зокрема, виявлено, що високий рівень доходу корелює з підвищеним споживанням вина та схильністю до вибору преміальних продуктів. Водночас вік та соціальний статус визначають частоту споживання, зокрема молоді споживачі віддають перевагу вину під час соціальних подій, тоді як старші обирають вина на основі сорту та походження. Крім того, результати досліджень свідчать про зростаючий інтерес до екологічно чистих продуктів, а також до вина як напою, що приносить користь для здоров’я. Висновки підтверджують, що виробники вина мають адаптувати свої стратегії до змінюваного профілю споживачів, враховуючи не лише економічні, а й соціокультурні аспекти споживання. Зокрема, важливим є фокусування на екологічно чистих продуктах та стратегічний розвиток маркетингових заходів, спрямованих на збереження здоров’я споживачів та популяризацію вина як частини здорового способу життя.