Аналіз ефективності цифрових маркетингових стратегій для підтримки готельного бізнесу під час кризи - Старовойт, Вікторія Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Актуальність дослідження полягає в необхідності адаптації готельного бізнесу України до умов складних кризових явищ, зокрема військової агресії росії. Ці фактори спричинили значні втрати у сфері гостинності, знизили туристичну активність і обмежили можливості традиційного маркетингу. У таких умовах цифрові маркетингові стратегії стають ключовим інструментом для забезпечення стабільності, залучення клієнтів і збереження лояльності споживачів, що особливо важливо для українських готелів, які намагаються втримати позиції на ринку під час кризових явищ і адаптуватися до нових реалій. Метою дослідження є аналіз впливу кризових явищ на готельний бізнес України та оцінювання ефективності застосування цифрових маркетингових стратегій у цих умовах. У дослідженні використовувалися такі методи, як аналіз і синтез літературних джерел з питань цифрового маркетингу, аналітичний підхід до вивчення практик українських готельних підприємств, порівняльний аналіз ефективності різних цифрових інструментів (SEO, контекстна реклама, соціальні медіа, управління репутацією тощо). Для надання оцінки ефективності цифрових стратегій залучалися дані про діяльність українських готелів, а також міжнародний досвід. Результати дослідження свідчать про те, що готельний бізнес України зіткнувся зі значними викликами через кризові явища, як-от пандемія та війна, що призвели до скорочення ринку та втрати споживачів. Проте використання цифрових маркетингових інструментів, зокрема таких, як SEO, PPC, соціальні медіа та антикризові комунікації, дозволило зберегти лояльність постійних клієнтів і залучити нових споживачів через оптимізовані онлайн-канали. Водночас дослідження показало, що застосування лише одного підходу є недостатнім для повного відображення всіх аспектів цифрового маркетингу в кризових умовах. Потрібно використовувати багатокомпонентну стратегію, що включає різні інструменти та постійний моніторинг зовнішніх змін. У висновках зазначено, що готельний бізнес в Україні потребує комплексного підходу до застосування цифрових маркетингових стратегій, які можуть допомогти подолати негативний вплив кризових явищ.