Аналіз переваг і ризиків розроблення блокчейн-платформ для фінансування стартапів - Ставерська, Тетяна Олександрівна; Глущенко, Ірина Анатоліївна; Лисак, Галина Георгіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах динамічного розвитку цифрових технологій і глобалізації фінансових ринків блокчейн-технології відіграють важливу роль у забезпеченні інноваційного прогресу. Ця технологія відкриває широкі можливості у фінансовій сфері, зокрема для залучення інвестицій, підвищення прозорості транзакцій, зменшення витрат і забезпечення безпеки фінансових операцій. Проте впровадження блокчейн-технологій супроводжується значними викликами - правовою невизначеністю, технічними ризиками, проблемами масштабованості тощо, що актуалізує необхідність їх всебічного дослідження. Основною метою дослідження є аналіз принципів функціонування блокчейн-технологій, оцінювання їхніх переваг і ризиків у контексті фінансування стартапів, а також вивчення потенціалу для стимулювання розвитку інноваційних екосистем. Методи. У межах дослідження використано комплексний підхід. Системний аналіз дав можливість визначити основні принципи функціонування блокчейну, аналітичні методи забезпечили оцінювання його переваг, таких як децентралізація, прозорість і безпека, а порівняльний аналіз дав змогу виявити специфіку фінансових механізмів, побудованих на блокчейні, порівняно із традиційними підходами. У результаті проведеного аналізу визначено, що блокчейн-технології мають значний потенціал для зменшення витрат, скорочення кількості посередників і підвищення рівня довіри між сторонами фінансових операцій. Зокрема, блокчейн-платформи створюють умови для залучення інвестицій у стартапи на глобальному рівні, що сприяє їхньому швидкому розвитку. Проте виявлено й низку ризиків, серед яких правова невизначеність, технічні виклики, загрози шахрайства і проблеми масштабованості. Висновки. Детальний аналіз стану впровадження блокчейн-технологій в Україні засвідчує високий рівень їх використання, що дає можливість країні входити до трійки світових лідерів за показниками популярності криптовалют. Така динаміка розвитку свідчить про значний потенціал цього сектору в національній економіці. Законодавчі ініціативи створюють правові основи для інтеграції блокчейну у фінансові й економічні процеси. Основними напрямами регулювання визначено оподаткування доходів, отриманих від операцій із криптовалютами, встановлення чіткого правового статусу віртуальних активів і розроблення нормативної бази для їх легального використання в господарській діяльності. Результати дослідження підтверджують, що блокчейн-технології здатні стати потужним інструментом трансформації фінансової сфери. Подальший розвиток цього напряму вимагає усунення правових і технічних бар’єрів, удосконалення інфраструктури й адаптації регуляторних механізмів для сприяння інноваційному розвитку економіки.