Інноваційний маркетинг у фармацевтичній промисловості: тренди та перспективи розвитку - Жолуденко , Тетяна Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є всебічний аналіз сучасних тенденцій та викликів, пов’язаних із впровадженням інноваційного маркетингу у фармацевтичній галузі. Особливу увагу приділено дослідженню ролі новітніх технологій, зокрема штучного інтелекту (AI) та великих даних (Big Data), у вдосконаленні процесів розробки, тестування та просування лікарських засобів. Визначено значення персоналізованої медицини як ключового елемента підвищення точності та ефективності фармацевтичних рішень, що базуються на індивідуальних потребах пацієнтів. У роботі розглянуто омніканальні маркетингові стратегії, які забезпечують ефективну взаємодію між фармацевтичними компаніями та їхньою аудиторією, включаючи лікарів, фармацевтів і кінцевих споживачів. Особливий акцент зроблено на інтеграції цифрових платформ, які підвищують доступність і якість комунікацій, створюючи додаткову цінність для пацієнтів. Досліджено взаємодію фармацевтичних компаній із технологічними корпораціями, що сприяє впровадженню інновацій, оптимізації витрат і прискоренню виходу нових продуктів на ринок. Методологічною основою дослідження є використання аналітичного підходу до аналізу ринкових тенденцій, статистичного методу для оцінки впливу технологій на ефективність маркетингових кампаній, а також порівняльного аналізу успішних кейсів у сфері інноваційного маркетингу. Результати дослідження свідчать про те, що інтеграція AI та Big Data дозволяє не лише скоротити час виходу нових лікарських засобів на ринок, але й забезпечити їх високу конкурентоспроможність завдяки підвищенню точності розробки терапевтичних рішень. Впровадження персоналізованої медицини значно підвищує задоволеність пацієнтів, оскільки забезпечує індивідуалізований підхід до лікування. Омніканальні стратегії, що використовуються в маркетингових кампаніях, сприяють формуванню довіри до фармацевтичних брендів і зміцненню їхньої репутації. Висновки статті підкреслюють важливість стратегічного використання передових технологій у фармацевтичному маркетингу для досягнення довгострокової конкурентоспроможності, підвищення ефективності комунікацій та задоволення потреб пацієнтів у високоякісних продуктах і послугах.