Особливості розвитку страхування малого та середнього бізнесу в Україні - Опальчук, Руслана Миколаївна; Федорович, Ірина Михайлівна; Ткаченко, Катерина Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено особливості розвитку страхування малого та середнього бізнесу в Україні, визначено його значення в забезпеченні фінансової стійкості підприємств та мінімізації ризиків. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення страхових механізмів у контексті економічної нестабільності, воєнних викликів та недостатнього рівня охоплення підприємців страховими послугами. Метою дослідження є аналіз чинників, що визначають розвиток страхового ринку малого та середнього бізнесу в Україні, ідентифікація основних проблем та обґрунтування напрямів удосконалення страхових механізмів. У роботі використано методи системного аналізу, статистичного узагальнення, структурно-функціонального та порівняльного аналізу, що дозволило оцінити тенденції розвитку страхового ринку та визначити основні обмеження вдоступі підприємців до страхових послуг. За результатами дослідження виявлено, що основними проблемами у страхуванні малого та середнього бізнесу є висока вартість страхових полісів, складність процедур урегулювання страхових випадків, низький рівень довіри підприємців до страхових компаній та недостатня адаптація страхових продуктів до реальних потреб бізнесу. Доведено, що обмежена цифровізація страхового ринку, недостатній розвиток механізмів перестрахування та відсутність державних стимулів стримують доступ підприємців до страхового захисту. Обґрунтовано необхідність розширення державної підтримки страхування малого та середнього бізнесу шляхом компенсації частини страхових внесків та створення гарантійних фондів. Запропоновано стимулювати розвиток перестрахування для зниження фінансового навантаження на страхові компанії та впровадити автоматизовані цифрові платформи для спрощення процесів оформлення полісів і врегулювання страхових випадків. Доведено, що посилення прозорості страхового ринку через незалежний контроль за страховими компаніями та відкриття баз даних щодо рівня виплат сприятиме формуванню довіри до страхових послуг серед підприємців. Перспективи подальших досліджень передбачають аналіз міжнародного досвіду страхування малого та середнього бізнесу, розроблення адаптивних страхових програм для секторів із підвищеними ризиками та оцінювання впливу цифрових технологій на страхові процеси.