Показники оцінювання ефективності ведення сторінки в соціальних мережах - Карпій, Олена Петрівна; Капраль, Ольга Ростиславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є характеристика особливостей оцінювання ефективності ведення сторінки в соціальних мережах. Об’єктом дослідження виступають сторінки в соціальних мережах як предмет маркетингу. Методологія статті передбачає застосування методів індукції та дедукції, порівняння і систематизації, синтезу і аналізу, морфологічного аналізу, графічний й табличний методи, абстрактно-логічний метод. Основне завдання статті являє собою визначення ключових показників оцінювання ефективності ведення сторінки в соціальних мережах. У статті розглянуто процес оцінювання ефективності ведення сторінки у соціальних мережах, що є надзвичайно важливим у нинішніх умовах стрімкої цифровізації та високої конкуренції на ринку. Основний акцент зроблено на тому, що систематичний моніторинг й аналіз ключових показників дозволяє не лише вчасно коригувати маркетингову стратегію, але й планувати довгостроковий розвиток бренду з урахуванням реальних потреб і вподобань цільової аудиторії. В статті також, наголошено, що ігнорування процесу оцінювання ефективності загрожує втратою конкурентних переваг, оскільки у цифровому середовищі динаміка змін надзвичайно висока. Визначено чотири ключові показники ефективності: охоплення, рівень залученості, коефіцієнт конверсії та показник утримання. Вони дають змогу отримати широкий спектр інформації про взаємодію з брендом: від масштабності впливу на аудиторію до здатності генерувати цільові дії та довгострокову лояльність. У межах дослідження виділено два основні ефекти від оцінювання: стратегічний та тактичний. Стратегічний ефект стосується глобальних цілей і завдань, пов’язаних з управлінням репутацією, довгостроковим плануванням і розвитком бренду. Тактичний ефект дозволяє оперативно впливати на процеси, змінюючи контент-плани, коригуючи рекламні кампанії та швидко реагуючи на потреби споживачів. Також зазначено три ключові напрямки удосконалення процесу оцінювання: інтеграція багатоканальної аналітики, застосування сучасних технологій, включно із технологіями штучного інтелекту, та регулярна ревізія показників ефективності й адаптація їх під актуальні завдання.