Аналіз впливу міжнародних фінансових ініціатив на розвиток українських підприємств - Катарина, Віталій Ігорович; Марусяк, Наталія Вікторівна; Марочко, Сергій Олексійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Мета статті – дослідити вплив міжнародних фінансових ініціатив на розвиток українських підприємств. Для досягнення мети дослідження було застосовано такі методи: критичний аналіз наукової літератури (для вивчення теоретичних засад міжнародних фінансових ініціатив), синтез (для отримання цілісної картини впливу міжнародних фінансових ініціатив на розвиток українських підприємств), наукове абстрагування (для формулювання висновків). У результатах доведено, що міжнародні фінансові ініціативи відіграють важливу роль у розвитку українських підприємств. Зауважено, що основними донорами України у 2023 році були ЄС, США, Міжнародний валютний фонд (МВФ), Японія та Канада. Зазначено, що частина міжнародної допомоги зосереджена на підтримці певних секторів економіки. Так, для підтримки малого та середнього бізнесу в межах співпраці з ЄС, ЄБРР та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) реалізуються програми, які передбачають надання грантів, мікрокредитів та технічної допомоги. Зауважено, що в межах окремих програм допомоги реалізуються проєкти, спрямовані на середньострокові структурні перетворення: підвищення енергоефективності й розвиток чистої енергетики за допомогою «зелених» облігацій, впровадження електронних послуг, інвестування в кібербезпеку та використання аналітики даних для оптимізації управлінських процесів, модернізація транспортних шляхів, створення складів і логістичних центрів, а також застосування цифрових рішень для відстеження вантажів. У висновках підсумовано, що завдяки міжнародним програмам технічної допомоги українські підприємства отримують експертну підтримку в галузі управління, маркетингу та стратегії розвитку. Також міжнародні організації пропонують програми, які стимулюють економічне зростання й сприяють створенню нових робочих місць. Участь у міжнародних фінансових ініціативах підвищує прозорість та відповідальність підприємств. Як наслідок, українські підприємства стають більш привабливими для інвесторів і здатними ефективніше адаптуватися до змінюваних умов глобальної економіки.