Роль сервісології для удосконалення ефективності підприємств у сфері готельно-ресторанного бізнесу - Березівська, Оксана Йосипівна; Стадник , Мирослава Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є виявлення й обґрунтування ролі сервісології як провідного чинника підвищення ефективності підприємств у сфері готельно-ресторанного бізнесу та формування конкурентних переваг у сучасному середовищі гостинності. Об’єктом дослідження виступають бізнес-процеси готелів і ресторанів, що перебувають у тісній взаємодії з ринком туристичних та інших послуг, а також механізми побудови сервісного простору. Основними завданнями є аналіз теоретичних підходів до сервісології, визначення ключових чинників впливу на якість обслуговування, формулювання практичних рекомендацій щодо інтеграції сервісологічних інструментів у діяльність підприємств у сфері готельно-ресторанного бізнесу та систематизація результатів для використання у подальших дослідженнях і реальному секторі гостинності. Стаття містить обґрунтування актуальності й важливості теми ролі сервісології для підвищення ефективності підприємств у сфері готельно-ресторанного бізнесу, враховуючи як внутрішні, так і зовнішні виклики. Наголошується, що саме завдяки системності сервісологічних підходів, глибокому розумінню психології та очікувань клієнтів, а також широкій інтеграції технологічних інновацій можливо досягати довготривалих успіхів у гостинному бізнесі. Сформовано чотири ключові сутнісні засади ролі сервісології, які демонструють, чому цей підхід стає фундаментальним у формуванні конкурентних переваг. У роботі також визначено основні напрями підвищення ефективності, серед яких: цілеспрямоване вдосконалення стандартів якості, персоналізація послуг і впровадження інформаційно-комунікаційних технологій. Окрему увагу приділено розвитку партнерських відносин, що дозволяють розширити спектр пропозицій і задовольнити індивідуальні потреби найвимогливіших клієнтів. Усе це свідчить про зростаючу значущість сервісології як комплексного та гнучкого механізму, спрямованого на покращення управління бізнес-процесами в сфері гостинності. Окрім теоретичного аспекту, анотація підкреслює практичну цінність даних рекомендацій для керівників і фахівців, які прагнуть підвищити конкурентоспроможність і рівень задоволеності гостей. Сервісологія дає змогу не лише глибше зрозуміти ринок і споживача, а й визначити ефективні механізми реалізації стратегій з урахуванням сучасних економічних та соціокультурних тенденцій.