Особливості обліку основних засобів в умовах воєнного стану в Україні: нормативно-правові аспекти та управлінські рішення - Копчикова, Інна Вікторівна; Кудирко , Олена Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей обліку основних засобів підприємств в умовах воєнного стану в Україні. В зв’язку з військовими діями, які створили значні виклики для економіки країни, зокрема для діяльності підприємств, в статті розглянуто вплив зовнішніх обставин на облікові процеси. Зазначено, що багато компаній були змушені призупинити роботу, оголосити простій, а на окремих підприємствах частина необоротних активів залишилася невикористаною навіть після відновлення діяльності. Це обумовлює необхідність перегляду підходів до управління основних засобів, їх обліку, документування втрат та оцінки. У статті досліджено ключові аспекти, що впливають на облік основних засобів в умовах воєнного стану: списання зруйнованих активів, нарахування амортизації, проведення інвентаризації та формування резервів для покриття збитків. Особлива увага приділена нормативно-правовому регулюванню, яке визначає порядок компенсації за пошкоджене або знищене майно, методики оцінки збитків, а також вимоги до оформлення первинної документації, включаючи акти списання, інвентаризації, технічного стану майна, фотографічні докази та інші документи. Розглянуто питання тимчасової консервації основних засобів, їх використання для гуманітарних цілей або в умовах простою. Окремо проаналізовано процедури модернізації, ремонтів та тестування знецінення активів у контексті вимог національних стандартів бухгалтерського обліку та податкового законодавства. У статті наведено огляд сучасних наукових досліджень, присвячених адаптації бухгалтерського обліку до умов воєнного стану, зокрема робіт, що акцентують увагу на удосконаленні Плану рахунків, форм фінансової звітності, а також на алгоритмах прийняття управлінських рішень щодо обліку вибуття основних засобів. Метою дослідження є вивчення змін у веденні обліку основних засобів в умовах воєнного стану для прийняття ефективних управлінських рішень. Поставлені завдання охоплюють аналіз нормативно-правової бази, документального оформлення втрат, розробку рекомендацій для забезпечення прозорості фінансової звітності та підвищення ефективності використання основних засобів. У статті зроблено висновок про необхідність подальшої адаптації облікових процедур до викликів воєнного стану для забезпечення фінансової стійкості підприємств і мінімізації ризиків втрат активів. Наведено практичні рекомендації, спрямовані на покращення облікової діяльності, зокрема моніторинг законодавчих змін, детальне документування збитків та використання резервів для управління ризиками.