Економіка газової промисловості України в умовах воєнного стану - Морозова, Олена Сергіївна; Земляков, Ігор Семенович; Лозінська, Любов Дмитрівна; Кулик, Тетяна Павлівна; Гараздюк , Володимир Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті здійснено комплексне дослідження економічного стану газової промисловості України в умовах воєнного стану, акцентуючи увагу на її адаптаційних можливостях та перспективах відновлення після збройної агресії. Проаналізовано основні виклики, які постали перед газовим сектором, зокрема руйнування критичної інфраструктури, порушення логістичних ланцюгів постачання, зміни у структурі споживання природного газу, а також безпосередній вплив воєнних дій на виробничі процеси. Особливу увагу приділено питанням енергетичної безпеки України, необхідності диверсифікації джерел постачання, зменшенню залежності від зовнішніх постачальників та зміні цінової політики в умовах нестабільності. Методологія дослідження включає аналіз економічних показників, оцінку регуляторного середовища, вивчення міжнародного досвіду антикризового управління у сфері енергетики, а також прогнозування можливих сценаріїв розвитку галузі. Результати дослідження свідчать, що військові дії спричинили суттєве зниження обсягів видобутку та транспортування природного газу, особливо у східних регіонах України. Однак завдяки своєчасним заходам з відновлення інфраструктури та розширенню міжнародної співпраці український газовий сектор продовжив функціонувати. Важливим чинником стало впровадження державних механізмів регулювання, спрямованих на стабілізацію ринку та підтримку критичних підприємств галузі. У роботі також розглянуто перспективи розвитку газової промисловості у післявоєнний період. Очікується, що стратегічним пріоритетом стане модернізація газотранспортної системи та впровадження інноваційних технологій, які дозволять оптимізувати витрати на видобуток і транспортування газу, підвищити енергоефективність та зміцнити енергетичну незалежність країни. Ключовими завданнями у цьому контексті є залучення іноземних інвестицій, розширення міжнародної співпраці, удосконалення регуляторної політики та створення сприятливих умов для модернізації інфраструктури. Висновки дослідження вказують на значний потенціал газової промисловості України у контексті післявоєнного відновлення, що стане можливим за умови ефективного управління, оптимізації регуляторного середовища та реалізації стратегії енергетичної безпеки.