Вплив технологій на базі штучного інтелекту на фінансово-економічну ефективність логістичних систем - Михайлик, Наталія Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті проаналізовано вплив технологій на базі штучного інтелекту на фінансово-економічну ефективність логістичних систем з урахуванням сучасних тенденцій цифрової трансформації. У контексті посилення глобальної конкуренції та стрімкого розвитку інформаційних технологій логістичні підприємства стикаються з новими викликами, пов’язаними з оптимізацією операційних процесів, зниженням витрат та зростанням прибутковості. У дослідженні розглянуто чотири ключові технології, що чинять найбільший вплив на результативність логістичних систем: передбачувальна аналітика, роботизовані платформи та автоматизовані системи, системи розпізнавання образів зі смарт-сенсорами та інтелектуальні транспортні рішення. Продемонстровано, що їх інтеграція сприяє мінімізації людського чинника, підвищенню швидкості обробки замовлень, зменшенню кількості помилок і втрат, а також покращенню гнучкості у складних або кризових умовах. Виділено чотири сутнісні характеристики таких технологій: адаптивність, прозорість даних, автоматизація прийняття рішень та масштабованість, які забезпечують високу динамічність і відповідність сучасним вимогам логістичного середовища. З’ясовано, що впровадження штучного інтелекту у логістику дозволяє оперативно обробляти великі масиви інформації, приймати обґрунтовані управлінські рішення та реагувати на невизначені ринкові умови у реальному часі. Завдяки цьому досягається оптимізація усіх ланок логістичного ланцюга — від планування перевезень до управління складськими запасами — що безпосередньо позначається на економії коштів і зростанні прибутковості. Результати дослідження доводять, що застосування технологій на базі штучного інтелекту здатне не лише підвищити ефективність логістичних систем, але й закласти підґрунтя для подальшого інноваційного розвитку підприємств. Встановлено, що формування комплексної стратегії впровадження таких рішень потребує ретельного аналізу наявних ресурсів, можливих ризиків та перспектив масштабування. Одержані висновки можуть бути корисними для науковців, логістичних менеджерів і керівників компаній, що прагнуть зміцнити свої позиції на ринку.