Особливості оцінювання окремих елементів інтелектуального капіталу підприємств - Чапран, Сергій Петрович; Пугач , Андрій Ігорович; Ванькович, Любомир Ярославович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджується важливість та актуальність оцінювання окремих елементів інтелектуального капіталу підприємств в умовах сучасної економіки, орієнтованої на знання та інновації. Автори доводять, що комплексне розуміння людських, структурних і реляційних складників нематеріальних активів дозволяє визначити реальний потенціал компанії, посилити її конкурентні переваги та підвищити інвестиційну привабливість. З урахуванням глобалізації, цифрової трансформації та швидких змін бізнес-середовища, оцінювання людських компетенцій, інформаційних систем, патентів, ліцензій, а також партнерських відносин потребує якісних і кількісних методів. У статті розглядаються сутнісні засади, що передбачають системний та динамічний характер нематеріальних ресурсів, їх тісний зв’язок зі стратегією підприємства, а також прозорість і вимірюваність результатів. На основі виокремлення чотирьох послідовних етапів оцінювання пропонується алгоритм, який включає ідентифікацію та категоризацію активів, збір і аналіз даних, вибір методів розрахунку та інтерпретацію з подальшим впровадженням рекомендацій. Такий підхід допомагає керівництву здійснювати обґрунтовані управлінські рішення, сприяє ефективному розподілу інвестицій і дозволяє відстежувати динаміку розвитку ключових нематеріальних складових. У статті також обґрунтовується, що максимальна користь від оцінювання інтелектуального капіталу досягається за умови його тісної інтеграції у загальну корпоративну стратегію. Окремі елементи, такі як рівень кваліфікації персоналу, внутрішні регламенти й бази знань, а також репутаційні чинники та взаємодія із зацікавленими сторонами, розглядаються у системній єдності. Виявлені результати оцінки мають бути використані для вдосконалення практик управління, поліпшення внутрішніх комунікацій, формування інноваційного клімату та розширення зовнішніх зв’язків. У підсумку робиться висновок, що оцінювання окремих елементів інтелектуального капіталу сприяє не лише підвищенню ефективності поточної діяльності, а й створює передумови для сталого зростання та зміцнення ринкових позицій на довгострокову перспективу.