Стратегії взаємодії з клієнтами в контексті глобальних ринкових змін - Оніщенко, Сергій Вікторович; Калугіна, Наталія Анатоліївна; Герасименко, Ірина Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах глобальних ринкових змін компанії стикаються з новими викликами у взаємодії з клієнтами. Метою статті є дослідження ефективних стратегій взаємодії з клієнтами в контексті глобальних ринкових змін. Для реалізації мети дослідження застосовувалися такі методи: критичний аналіз наукових джерел (для оцінки сучасних підходів до стратегій взаємодії з клієнтами), метод синтезу (для інтеграції теоретичних і практичних аспектів у контексті глобальних ринкових змін), графічний метод (для візуалізації отриманих даних), метод наукового абстрагування (для формулювання висновків і узагальнень щодо ефективних стратегій взаємодії). Результати: стратегія взаємодії з клієнтами – це комплекс довгострокових підходів, спрямованих на залучення, утримання та розвиток відносин із клієнтами, що забезпечує конкурентні переваги компанії. Важливу роль в цьому відіграє маркетинг взаємовідносин, який зосереджується на побудові довготривалих і взаємовигідних стосунків із клієнтами, а не лише на разових продажах. З’ясовано, що взаємовідносини, побудовані на відкритому спілкуванні та взаємній вигоді, допомагають компаніям отримати конкурентні переваги. У світі, де глобалізація та технологічний прогрес змінюють ринкові умови, традиційні маркетингові підходи поступово втрачають ефективність, змушуючи бізнес шукати нові стратегії, орієнтовані на сучасних споживачів. Саме тому маркетинг взаємовідносин стає не просто актуальним, а й головним елементом успішної стратегії компанії. Зауважено, що пріоритетні стратегії, які можуть допомогти бізнесу адаптуватися та зміцнити відносини з клієнтами, охоплюють: персоналізацію й клієнтоорієнтованість, гнучкість та швидкість реагування,довіру та прозорість, глобальну адаптацію з локальною специфікою. Висновки: дослідження підтвердило, що стратегії взаємодії з клієнтами в контексті глобальних ринкових змін стають головними для успішної адаптації компаній до нових реалій. В умовах постійних змін на ринку, компанії повинні зосередитися на створенні довготривалих і взаємовигідних відносин з клієнтами, що сприяє підвищенню лояльності та зниженню витрат на залучення нових споживачів.