Цифровий бренд і його вплив на українську економіку: аналіз ризиків і перспектив - Кабанова, Олена Олександрівна; Терент’єва, Наталія Валеріївна; Рагуліна, Надія Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу впливу цифрових брендів на економіку України, а також оцінюванню ризиків і перспектив для національних компаній у контексті їхньої цифрової трансформації. Для досягнення мети дослідження застосовано методи критичного аналізу наукових джерел (для вивчення наявних теоретичних підходів), синтезу (для узагальнення отриманих даних і формулювання висновків), табличного і графічного представлення (для наочного порівняння й візуалізації інформації), а також метод наукового абстрагування (для теоретичного узагальнення результатів). Встановлено, що цифровий брендинг є логічним продовженням традиційного брендингу в умовах цифрової епохи. Використовуючи можливості Інтернету й новітніх технологій, цифрові бренди сприяють підвищенню впізнаваності компаній, залученню цільової аудиторії та формуванню довіри у цифровому середовищі. Дослідження засвідчило, що українська економіка перебуває у стані активної цифрової трансформації, яка забезпечує зростання потенціалу розвитку бізнесу, підвищення ефективності виробничих процесів і послуг, а також інтеграцію України у глобальні економічні процеси. З’ясовано, що цифрові бренди як нові гравці ринку здійснюють суттєвий вплив на економіку України. Попри наявні ризики, вони демонструють високу адаптивність до змін завдяки гнучкості бізнес-моделей, можливості оперативного аналізу ринку, розуміння споживчих потреб і швидкому впровадженню інновацій. Доведено, що цифрові бренди сприяють трансформації бізнес-середовища, забезпечуючи ефективне реагування на зміни у споживчих тенденціях і технологічному розвитку. Завдяки широким можливостям аналітики й використанню даних, вони вдосконалюють свої продукти, послуги та взаємодію з клієнтами, що сприяє їх стійкому розвитку, особливо у високотехнологічних галузях, де швидкість адаптації та інноваційність є основними факторами успіху. Підтверджено, що цифрові бренди відіграють важливу роль у розвитку української економіки. Використання цифрових технологій дає можливість українським компаніям ефективніше взаємодіяти зі споживачами, оптимізувати комунікаційні стратегії та підвищувати конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Цифровий брендинг сприяє створенню нових економічних секторів, стимулює інновації та сприяє зростанню кількості робочих місць, що позитивно впливає на економічну стабільність і динаміку розвитку країни.