Формування товарної стратегії розвитку бренда підприємства на олійно-жировому ринку - Балик, Уляна Олегівна; Стасіцький, Ігор Андрійович; Стець, Оксана Мефодіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті дано оцінку значенню товарної стратегії у формуванні конкурентоспроможності бренда підприємства на олійно-жировому ринку. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації підприємств до динамічних змін у ринковому середовищі, посилення конкуренції, зростання екологічних вимог і змін у споживчих уподобаннях. Визначено основні фактори, що впливають на ефективність товарної політики, зокрема диференціацію продукції, адаптивність до глобальних трендів та інтеграцію цифрових технологій. Метою дослідження є обґрунтування підходів до формування ефективної товарної стратегії розвитку бренду підприємства на олійно-жировому ринку з урахуванням сучасних тенденцій, вимог споживачів і конкурентного середовища. Методи. Методологічною основою дослідження є системний підхід, що дозволяє дати комплексну оцінку впливу внутрішніх і зовнішніх факторів на позиціонування бренда. Використано методи структурного аналізу, порівняльного оцінювання та контент-аналізу для виявлення головних проблем і тенденцій розвитку товарної стратегії підприємств галузі. Результати. Виявлено основні проблеми, що перешкоджають ефективному позиціонуванню бренда, зокрема нестабільність сировинного ринку, недостатня інноваційна активність, слабка інтеграція цифрових маркетингових комунікацій і регуляторні обмеження при виході на міжнародні ринки. Доведено, що підвищення конкурентоспроможності бренда потребує впровадження адаптивного ціноутворення, диверсифікації асортименту, автоматизації логістичних процесів і використання сучасних підходів до управління товарною політикою. Обґрунтовано доцільність впровадження міжнародних стандартів якості, таких як ISO 22000 та HACCP, для зміцнення позицій підприємств на внутрішньому та зовнішніх ринках. Висновки. Запропоновані заходи можуть бути використані для оптимізації виробничих процесів, підвищення рівня довіри споживачів і розширення присутності бренда в цифровому середовищі. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз впливу персоналізованих маркетингових стратегій на споживчу поведінку, використання штучного інтелекту для прогнозування змін у попиті та оцінку ефективності інноваційних рішень у сфері товарної політики.