Управління податковими ризиками: стратегічні підходи та інструменти мінімізації - Сарахман , Оксана Миколаївна; Мороз, Володимир Павлович; Шурпенкова , Руслана Казимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Управління податковими ризиками є ключовим елементом забезпечення фінансової стабільності підприємства в умовах постійних змін законодавства та економічної невизначеності. У статті здійснено комплексний аналіз податкових ризиків та методів їх мінімізації. Зокрема, підкреслено важливість стратегічного управління податковими ризиками для забезпечення фінансової стабільності підприємств. Метою дослідження є аналіз стратегічних підходів до управління податковими ризиками, а також визначення ефективних інструментів їх мінімізації. Увага приділяється впливу економічної нестабільності, викликаної воєнними діями, на систему оподаткування та необхідності адаптації методів управління податковими ризиками до сучасних умов. Методи. У статті використано системний підхід, методи порівняльного аналізу, статистичні методи оцінки податкових ризиків, а також методи моделювання для прогнозування можливих податкових загроз та розробки ефективних стратегій їх подолання. Результати. Досліджено основні види податкових ризиків, зокрема законодавчі, операційні, фінансові та репутаційні. Визначено, що комплексне управління податковими ризиками має включати їхню ідентифікацію, оцінку, моніторинг та мінімізацію. Обґрунтовано доцільність інтеграції податкових аспектів у загальну систему управління підприємством, що дозволяє уникнути фінансових втрат та підвищити рівень прозорості бізнесу. Висновки. Результати дослідження підтверджують необхідність застосування ризик-орієнтованих підходів у сфері управління податковими ризиками. Аналіз експериментального проекту в Державній податковій службі дозволив розробити рекомендації щодо впровадження ефективного податкового комплаєнсу. Виявлено, що постійні зміни нормативної бази, неоднозначність трактування норм та зростання податкового тиску створюють значні виклики, тому рекомендовано впровадження заходів, таких як податковий моніторинг, оптимізація податкового навантаження, використання страхових інструментів для покриття ризиків, а також посилення взаємодії з податковими органами для запобігання правопорушенням.