Особливості стратегічного управління територіальними громадами західних областей України в сучасних умовах - Квасній, Зеновій Васильович; Кондра, Ольга Романівна; Квасній, Оксана Романівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета. Стаття присвячена дослідженню особливостей стратегічного управління розвитком територіальних громад західних областей України з урахуванням їх економічного, соціального, природного та фінансового потенціалу. У статті розглянуто основні виклики, які постають перед громадами в умовах сучасних змін, та можливі напрями їх вирішення. Також проаналізовано роль громадської участі, міжнародного співробітництва та цифровізації у формуванні ефективних стратегій розвитку. Основна увага приділяється розробці комплексного підходу до управління, який сприятиме забезпеченню сталого зростання громад та підвищенню рівня життя їх мешканців. Методи дослідження. У статті використано комплексний підхід до аналізу стратегічного управління розвитком територіальних громад західних областей України. Основними методами дослідження є: аналіз та синтез – для вивчення теоретичних основ стратегічного управління територіальними громадами, аналізу наукових джерел з тематики регіонального розвитку. Синтез дозволив узагальнити отримані результати для формування висновків щодо сучасних підходів до управління громадами. Порівняльний аналіз використовувався для оцінки стратегій розвитку різних територіальних громад України, що дозволило виокремити спільні риси, відмінності та кращі практики стратегічного управління. SWOT-аналіз використано для визначення сильних та слабких сторінок, можливих і загроз у стратегічному управлінні територіальними громадами західних областей. Застосування зазначених методів дало можливість комплексно дослідити проблематику стратегічного управління територіальними громадами західних областей України та розробити рекомендації щодо підвищення ефективності процесу в сучасних умовах. Результати. В статті виокремлено територіальні та економічні особливості розвитку громад Західної України. Акцентовано увагу на тому, що внаслідок воєнних дій та внутрішньої міграції значно зросло навантаження на соціальну інфраструктуру громад Західної України. Переселенці потребують житла, роботи, медичних послуг, що вимагає оперативних рішень з боку місцевої влади. Обґрунтовано соціальні та демографічні виклики. Оскільки західні області України мають значний природний, історичний та туристичний потенціал, то авторами наголошено на доцільності використання природного та туристичного потенціалу. Розвиток зеленого туризму, рекреаційної інфраструктури, екологічних проєктів може стати драйвером економічного зростання територіальних громад. Наголошено на особливостях фінансового забезпечення стратегічного розвитку. На думку авторів, фінансова стабільність є основною умовою успішного стратегічного управління розвитком територіальних громад. Західні області України, враховуючи свої економічні та географічні особливості, мають можливість залучати різні джерела фінансування, що сприяє реалізації довгострокових стратегічних програм. Обґрунтовано важливість розвитку цифрових платформ, які дозволяють мешканцям брати участь в управлінні громадою в онлайн-режимі. Це сприятиме підвищенню рівня прозорості та довіри до місцевої влади. Висновок. Дослідження дало можливість встановити, що стратегічне управління розвитком територіальних громад західних областей України в умовах цифровізації є багатогранним процесом, що потребує комплексного підходу. Враховуючи географічні, економічні, соціальні та фінансові особливості регіону, громади мають значний потенціал для сталого розвитку, проте стикаються з низкою викликів, зокрема відтоком кадрів, міграційними процесами, необхідністю адаптації внутрішньо переміщених осіб та потребою модернізації інфраструктури. Одним із ключових чинників успішного розвитку є ефективне використання природного та туристичного потенціалу. Фінансове забезпечення стратегічного розвитку громад має базуватися на диверсифікації джерел фінансування. Використання місцевих бюджетів, залучення міжнародних грантів, розвиток публічно-приватного партнерства та стимулювання підприємницької діяльності є основними механізмами підвищення економічної самодостатності територіальних громад. І в усіх цих процесах важливу роль відіграє цифровізація та залучення громадян до процесів прийняття рішень. Використання сучасних електронних інструментів сприяє підвищенню прозорості, ефективності управління та активному залученню населення до розвитку громад. Тільки за умови системного підходу та ефективної співпраці між владою, бізнесом та громадськістю громади зможуть реалізувати свій потенціал і забезпечити якісне життя для своїх мешканців.