Вплив цифрових технологій на формування управлінських компетенцій фахівців податкової сфери - Чвертко, Людмила Андріївна; Подзігун, Світлана Миколаївна; Вінницька, Оксана Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті розглядається трансформація податкових відносин в епоху цифрових технологій, з наголосом на змінах у вимогах до компетенцій фахівців у сфері оподаткування. Метою статті є обґрунтування закономірностей зміни вимог до компетенцій та професійних ролей фахівців, задіяних у процесі оподаткування, у зв’язку з розвитком інформаційних технологій. Для реалізації поставлених у статті завдань використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання сутності явищ, а саме: абстрактно-логічний метод — для теоретичних узагальнень, визначення основних понять і категорій; метод порівняльного аналізу — для аналізу різних підходів до розвитку цифрових компетенцій, зокрема у фінансовій та податковій сферах; емпіричний аналіз — для оцінки реальних тенденцій на ринку праці, зокрема, попиту на фахівців з обліку, аудиту та оподаткування, а також оцінки впливу цифровізації на податкові процеси та бізнес; системний підхід — для окреслення перспектив інноваційного розвитку управлінських компетенцій в умовах цифровізації економіки тощо. Результати дослідження підкреслюють важливість цифрової компетентності для бізнесу в умовах невизначеності та динамічного розвитку сучасного світу, наголошують на розриві між наявним рівнем навичок та очікуваннями роботодавців. Доводять, що успішне впровадження цифрових інструментів у податковий менеджмент вимагає не лише зосередженості на технічних аспектах, але й розуміння їхнього впливу на організаційну структуру та процеси прийняття рішень. Звертають увагу на необхідності перегляду наявних та виникнення нових професійних ролей у фахівців, особливо у сфері податкового менеджменту, для ефективного управління податковими ризиками. У статті зроблено висновки, що з огляду на цифрову трансформацією у сфері оподаткування, а також зростання попиту на висококваліфікованих спеціалістів, нагальною є потреба постійного розвитку когнітивних та «м’яких» навичок, цифрової грамотності фахівців в галузі бухгалтерського обліку, аудиту та податків. Зростання ролі цифрової компетентності в податкових відносинах зумовлює необхідність безперервного навчання, професійного розвитку та адаптації фахівців, залучених до податкових відносин. Компаніям важливо адаптувати організаційні структури та розробляти надійні системи внутрішнього контролю для забезпечення ефективного управління даними та реагування на виклики й можливості, пов’язані зі стрімким розвитком цифрових технологій.