Використання штучного інтелекту для оптимізації процесів обліку та звітності в українських компаніях - Костенко, Юрій Олексійович; Лайчук, Світлана Михайлівна; Косташ, Тетяна Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження присвячено аналізу впливу штучного інтелекту на процеси бухгалтерського обліку та звітності в українських компаніях, оцінюванню його ефективності, а також визначенню основних переваг і викликів, пов’язаних із впровадженням цієї технології. У роботі застосовано методи системного аналізу, узагальнення наукових джерел, порівняльний аналіз сучасних ШІ-рішень для бухгалтерського обліку, а також методи експертного оцінювання впливу цифрових технологій на фінансовий сектор. Результати дослідження підтвердили, що використання штучного інтелекту сприяє автоматизації рутинних операцій, підвищенню точності фінансових розрахунків і прискоренню оброблення великих обсягів інформації. Запровадження технологій машинного навчання та аналітики даних забезпечує зниження ризику помилок, покращення прогнозування фінансових показників і відповідність податковому законодавству. Визначено ключові переваги інтеграції штучного інтелекту в бухгалтерську діяльність, зокрема підвищення ефективності облікових процесів, скорочення часу на формування звітності, посилення контролю за фінансовими потоками, а також зменшення ризиків шахрайства та податкових порушень. Попри значний потенціал ШІ-технології, дослідження виявило низку викликів, серед яких проблеми конфіденційності даних, високі витрати на впровадження та необхідність адаптації українських компаній до цифрових трансформацій. Окрему увагу приділено питанням нормативного регулювання, оскільки в Україні відсутні чіткі законодавчі механізми щодо використання штучного інтелекту у сфері бухгалтерського обліку, що ускладнює його інтеграцію та визначення відповідальності в разі виникнення помилок. Використання штучного інтелекту в облікових і звітних процесах розглядається як ефективний інструмент для підвищення конкурентоспроможності українських компаній, однак його впровадження потребує чіткої стратегії, належного нормативного регулювання та підготовки кваліфікованого персоналу. Подальші наукові дослідження мають бути присвячені вивченню міжнародного досвіду регулювання використання штучного інтелекту, розробленню механізмів безпечної інтеграції цієї технології у фінансову систему підприємств та оцінюванню її економічної ефективності.