Проблеми національної економіки від наслідків агресії рф проти України та шляхи їх вирішення в інтересах воєнно-економічної безпеки держави - Деменєв, Олександр Миколайович; Волков , Євгеній Віталійович; Пахачук , Ярослав Йосипович; Ратушняк, Сергій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено вплив російсько-українського конфлікту на воєнно-економічну безпеку України за період 2014–2024 років. Визначено основні чинники, що спричинили дестабілізацію національної економіки, включаючи анексію Криму, війну на Донбасі та повномасштабне вторгнення рф в Україну у 2022 році. Окрему увагу приділено аналізу економічних наслідків військових дій, зокрема, руйнування інфраструктури, зниження промислового виробництва, зростання безробіття та перерозподіл бюджетних ресурсів на потреби оборони. Досліджено динаміку видатків на оборону, які зросли до рекордних рівнів, досягнувши понад 30% від ВВП у 2022 році. Аналізовано вплив міжнародної фінансової допомоги, яка стала ключовим інструментом підтримки макроекономічної стабільності та фінансування критичних секторів. Висвітлено питання енергетичної безпеки, включаючи виклики, пов’язані з залежністю від російських енергоресурсів, та заходи зі зменшення цієї залежності через диверсифікацію поставок і впровадження енергоефективних технологій. Окрім економічних та енергетичних аспектів, розглянуто соціальні виклики, спричинені масштабними переміщеннями населення, зокрема, появою внутрішньо переміщених осіб. Зростання соціальних видатків на їх підтримку створило додаткове навантаження на бюджет, але водночас стимулювало економіку шляхом підвищення споживчого попиту. Акцентовано увагу на досвід країн, що зазнали подібних викликів, таких як Польща, Хорватія, країни Балтії, Південна Корея та Німеччина, для формування рекомендацій щодо вдосконалення політики воєнно-економічної безпеки. У статті запропоновано стратегічні напрями вдосконалення управління ресурсами, зокрема, підвищення ефективності витрат на оборону, розвитку оборонно-промислового комплексу. Результати дослідження можуть бути корисними для розробки національних стратегій, спрямованих на підвищення стійкості України до зовнішніх загроз і забезпечення її економічної стабільності в умовах конфлікту.