Роль управлінських інформаційних систем у підтримці прийняття стратегічних рішень - Журавель, Олена Володимирівна; Халахур, Юлія Леонідівна; Кремена, Роман Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає у описі впливу використання управлінських інформаційних систем на ефективність здійснення стратегічного управління. Використано загальнонаукові методи, зокрема наукового узагальнення інформаційних джерел щодо стану та розвитку цифрової економіки. Проведено огляд наукових гіпотез управлінських інформаційних систем у підтримці прийняття стратегічних рішень та визнано, що практична сторона досліджень спрямована на синтез бізнес-процесів та процесів розробки стратегій. Отримані результати свідчать, що управлінські інформаційні системи є формуванням та використанням інформації як інформації і як продукту на основі застосування технічних засобів. Управління на основі інформаційних систем є процесом формування, використання та зберігання компонентів даних, організаційних процедур, технічних засобів та базових програм для прийняття ефективних рішень. Використання інформаційних систем в управлінні є усталеною практикою для конкурентоздатних підприємств і економік, а найбільш поширеними є підходи до прийняття стратегічних рішень через: автоматизацію, бази даних та повну цифровізацією управління. У статті зазначено, що у міжнародній практиці сформовані набори інструментів для вимірювання ефективності управлінських систем, зокрема Індекс цифрової економіки та суспільства, для України на даний час індекс невисокий. Сформовано схему інформаційної підтримки, що здійснюється через забезпечення функціонального моделювання, аналізу та включає функції управління знаннями, імітаційного моделювання, інтелектуального аналізу даних. Результати дослідження підкреслюють роль стратегії інформаційних систем у ефективності діяльності і свідчать про те, що вона є вторинною стратегію, інтегрованою у загальну бізнес-стратегію. Висновки дослідження характеризують, що первинною є стратегія підприємництва, а уже на її основі формується інформаційна. Визначено роль управлінських інформаційних систем у підтримці прийняття стратегічних рішень. Потенційним внеском авторів є оцінка та узагальнення ролі управлінських інформаційних систем у підтримці прийняття стратегічних рішень в частині симбіозу для досягнень бізнес- та організаційної стратегії.