Вплив макроекономічних факторів на стратегії маркетингу в епоху штучного інтелекту - Даниленко , Наталія Борисівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено взаємозв’язок між макроекономічними факторами та формуванням маркетингових стратегій в епоху штучного інтелекту. Актуальність теми обумовлена швидкими економічними змінами, ростом конкурентного тиску та необхідністю інтеграції високотехнологічних рішень у маркетингові процеси. Проаналізовано вплив основних компонентів макроекономічного середовища, зокрема динаміки економічного циклу, монетарної політики, інфляційних процесів, а також політичних і регуляторних чинників на прийняття рішень щодо ціноутворення, каналів розподілу та комунікацій. Показано, що нестабільність макроекономічного середовища вимагає оперативної перебудови маркетингової діяльності, а застосування штучного інтелекту сприяє більш точному аналізу ринкових трендів і формуванню адаптивних стратегій. Особливу увагу приділено розгляду ключових особливостей маркетингу в епоху штучного інтелекту, серед яких персоналізація та сегментація в реальному часі, інтеграція онлайн та офлайн каналів, адаптивне ціноутворення, а також етичне використання даних. Виокремлено сутнісні засади систем штучного інтелекту у маркетингу, що охоплюють автоматизацію рутинних процесів, аналіз великих даних, побудову прогнозних моделей і людиноцентричний підхід. Акцентовано, що ефективне поєднання макроекономічного аналізу та можливостей штучного інтелекту дозволяє компаніям швидко реагувати на зміни ринкової кон’юнктури, мінімізуючи ризики помилкових стратегічних рішень. На основі проведеного аналізу сформульовано практичні рекомендації щодо оптимізації маркетингових стратегій, які передбачають врахування динаміки економічного розвитку, урядових регулятивних заходів і соціокультурних змін. Запропоновано підходи до планування та реалізації маркетингової діяльності, що допомагають підвищити конкурентоспроможність і забезпечити довгострокову стійкість бізнесу на ринку. Матеріали статті можуть бути корисними фахівцям у галузі маркетингу, менеджменту, економіки, а також дослідникам, які вивчають вплив макроекономічних чинників на формування маркетингових рішень у контексті розвитку штучного інтелекту.