Дослідження розвитку іт-ринку України в умовах невизначеності - Анголенко , Віталій Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглядається розвиток українського ІТ-ринку в умовах невизначеності та формулюється загальна стратегія його зростання в контексті державної підтримки та створення сприятливих умов для ІТ-бізнесу. Розвиток ІТ-сфери в Україні є одним із найперспективніших напрямів економіки, оскільки з початку повномасштабного вторгнення вона демонструє зростання, яке супроводжується збільшенням обсягу експорту ІТ-послуг та розширенням внутрішнього ринку. Визначено, що ІТ-ринок України є рушійною силою економіки, яка стимулює розвиток бізнесу та залучає іноземні інвестиції в країну. При написанні статті досліджено загальний стан українського ІТ-ринку шляхом аналізу кількості компаній, працівників та обсягу доходів від продажів. Встановлено, що у 2023 році, порівняно з 2022 роком, спостерігався незначний спад розвитку ІТ-ринку, спричинений зменшенням кількості замовлень від іноземних клієнтів через триваючу війну та зростаючі ризики. Доведено, що експорт комп’ютерних послуг є основним напрямом українського ІТ-ринку, який потребує подальшого розвитку та підтримки з боку держави. Аналізуючи структуру експорту, визначено, що найбільшими експортерами українських ІТ-послуг є США, Мальта та Велика Британія. Дослідження також присвячене аналізу українських ІТ-компаній, де основними гравцями ринку є ТОВ «Epam Systems» та ТОВ «Globaldigital Ukraine», показники яких відображають загальні тенденції. Встановлено, що фінансові показники обох компаній погіршилися, що було спричинено зменшенням обсягів замовлень від іноземних клієнтів. В підсумку запропоновано поєднати внутрішню стратегію ІТ-компаній із загальною стратегією розвитку українського ІТ-ринку, оскільки передусім компаніям необхідно адаптувати свої внутрішні процеси до змінного середовища та за підтримки держави розвивати український ІТ-бізнес.