Ефективність використання деривативів як інструментів хеджування в умовах економічної нестабільності - Серажим, Юліан Віталійович; Самошкіна, Ірина Дмитрівна; Iванчук Ганна Костянтинівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Розвиток ринку деривативів є важливим чинником підвищення ефективності фінансових систем та забезпечення стійкості економіки. У світі деривативи широко використовуються для управління ризиками, але в Україні їх ринок перебуває на початковій стадії формування. Недостатній рівень правового регулювання, обмежена обізнаність суб’єктів господарювання та відсутність інфраструктурного забезпечення стримують інтеграцію деривативів у фінансову систему країни. Дослідження цих питань має стратегічне значення для формування конкурентоспроможного фінансового середовища в Україні в умовах глобальних економічних викликів. Метою статті є аналіз сучасного рівня поширення та використання деривативів в Україні, оцінка їхньої економічної вигідності порівняно з традиційними інструментами ризик-менеджменту, а також розробка пропозицій для вдосконалення регуляторного середовища, яке сприятиме активізації ринку деривативів у післявоєнний період. У межах дослідження застосовано методи порівняльного аналізу для оцінювання функціонування ринків деривативів та експертний підхід для розроблення рекомендацій щодо оптимізації регуляторного середовища. У результатах проаналізовано сучасний стан ринку деривативів в Україні, який виявив його нерозвиненість порівняно зі світовими стандартами. Визначено основні проблеми, серед яких низька ліквідність, недостатня правова регламентація та обмежена участь інституційних інвесторів. Установлено, що економічна вигідність використання деривативів суттєво перевищує переваги традиційних інструментів ризик-менеджменту завдяки їхній гнучкості, можливостям масштабного хеджування та арбітражу. У статті запропоновано заходи для стимулювання розвитку ринку деривативів в Україні, зокрема вдосконалення законодавчої бази, гармонізацію регулювання з європейськими стандартами, створення сучасної інфраструктури для функціонування строкових ринків і підготовку фахівців у цій галузі. У висновках підсумовано, що впровадження запропонованих ініціатив сприятиме розширенню використання деривативів у фінансовій практиці та позитивно вплине на економічне зростання й підвищення стійкості національної економіки.