Інноваційні рішення для автоматизації бухгалтерського обліку в малому та середньому бізнесі України - Кузьменко, Олена Петрівна; Ілляшенко, Олена Вікторівна; Косата, Інна Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є аналіз та оцінювання інноваційних рішень для автоматизації облікових процесів в малих та середніх підприємствах (далі – МСП) в Україні. У статті визначено основні проблеми в традиційній бухгалтерській практиці та вивчено сучасні цифрові інструменти, які підвищують ефективність, точність і відповідність національним та міжнародним фінансовим нормам. У процесі дослідження було застосовано комплекс наукових методів. Зокрема, критичний аналіз наукової літератури дозволив оцінити наявні підходи та теоретичні основи досліджуваної проблеми. Для впорядкування та наочного представлення даних використовувався табличний метод, що забезпечив їхню структуризацію. Метод наукового абстрагування сприяв узагальненню отриманих результатів і формулюванню висновків, що стали основою для розроблення теоретичних підходів до вивчення проблеми. У результатах зазначено, що автоматизація значно скорочує час і витрати, пов’язані з бухгалтерськими завданнями, мінімізує людські помилки та підвищує прозорість фінансової звітності. У дослідженні акцентовано на посилюваній інтеграції систем бухгалтерського обліку, заснованих на штучному інтелекті, використанні блокчейн-технологій для забезпечення безпеки фінансових транзакцій, а також хмарних платформ, що сприяють дистанційному управлінню фінансами. Окрім того, визначено основні перешкоди для впровадження цих технологій, зокрема опір організацій технологічним змінам, недостатній рівень цифрової грамотності та загрози кібербезпеки. У висновках підсумовано, що впровадження інноваційних рішень у сфері бухгалтерського обліку має важливе значення для сталого розвитку МСП в Україні. З метою прискорення цифрової трансформації компанії мають інвестувати в підвищення кваліфікації персоналу, впроваджувати масштабовані інструменти автоматизації та забезпечувати відповідність постійно змінюваним фінансовим нормам. Перспективи подальших досліджень мають стосуватися довгострокового аналізу продуктивності автоматизованих систем бухгалтерського обліку та вивченню їхнього впливу на розвиток бізнесу.