Роль державного регулювання в стабілізації економіки України: практичні аспекти - Філон, Михайло Михайлович; Кірбай, Тетяна Віталіївна; Краснопьоров, Петро Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті подано теоретичне обґрунтування поняття державного регулювання економіки в сучасних умовах господарювання. Встановлено позитивні та негативні наслідки державного втручання в економічну стабільність. Визначено регуляторні механізми, за допомогою яких держава впливає на економічні та соціальні процеси з метою забезпечення стабілізації. Обґрунтовано низку заходів, які сприятимуть відновленню економічної активності. Запропоновано практичні аспекти державного регулювання стабілізації економіки України. Метою статті є поглиблення теоретико-методологічних підходів до обґрунтування державного регулювання стабілізації економіки через призму практичних засобів. Результати дослідження доводять, що майбутні пріоритети державного регулювання повинні мати чітку кореляцію з євроінтеграційними перспективами України та забезпечувати її стабілізацію. Установлено, що макроекономічне планування й державне регулювання економічної стабільності є тісно пов’язаними процесами, взаємодія між якими забезпечує ефективне управління економічною системою та уможливлює розробку комплексних, адаптивних та цілеспрямованих стратегій, які сприяють економічній стійкості та сталому розвитку через систему ключових чинників стабілізації. Висновки підкреслюють, що шлях до стабілізації української економіки полягає в регулюванні податкової системи, побудові ефективних механізмів фінансової підтримки, збільшенні виробничого потенціалу підприємств, сприянні інноваційному бізнесу та підготовці кадрів у сфері науки й технологій. Дотримання основних напрямів економічної стабільності сприяє усталенню та стимулюванню економічного розвитку. Визнання важливості економічної безпеки та вжиття необхідних заходів є важливим кроком до забезпечення стабільності.